Lazio: så mycket mer än Rom

Byfest, ett typiskt italienskt söndagsnöje

Söndagar i Italien betyder mat. Söndagslunch. Gärna på restaurang eller så kallad agriturismo, dvs liten gård som också lagar traditionell mat av råvaror odlade på gården. Många italienare passar på att gå på de otaliga byfester som hålls för att uppmärksamma lokala råvaror och specialiteter. Det brukar vara trevligt, och mycket folk. Så här i hösttider handlar de gärna om svamp, kastanjer eller korv, salsiccia.

I söndags åkte vi till Anguillara ca fyra mil norr om Rom. Staden ligger vansinnigt vackert, och trots att den ligger vid en italiensk vulkansjö reser den sig likt en liten medeltida stad på en kroatisk ö.

Anguillara
Anguillara Sabazia

I Anguillara visade det sig vara lokal byfest, Festa dei Funghi, svampfest helt enkelt. Det passade oss perfekt, eftersom vi har varit sugna på karljohanssvamp ett bra tag. Karljohanssvamp heter porcini på italienska och är ansedd som en verklig delikatess. Den kostar därefter.

Men först lite om Anguillara. Anguillara är en pittoresk liten stad som är väl värt ett besök. Det går både buss och tåg från Rom. Tågstationen ligger en bra bit från stadskärnan, så buss  kanske är att föredra.

Hus vid sjön
Hus vid sjön

Originalen till dessa byfester var att man skulle fira en lokal specialitet, numera verkar det tyvärr vara en ursäkt för att få sälja allehanda skräp.

försäljninga av krimskrams
Krimskrams

Givetvis lagas det mat också, men den visade sig vara hutlöst dyr, 9 euro för en liten tallrik svamppasta!

Matstånd i Anguillara
Här lagas det mat!

Som tur var hittade vi ett stånd där de faktiskt sålde färsk svamp. Inte särskilt billig den heller (25 euro kilot!), men fyra euro svamp visade sig vara alldeles tillräckligt för två portioner utsökt pasta.

Svampar till salu
Svampar till salu

Är ni i Italien en söndag, så prova på en agriturismo om ni har bil, eller fråga på ett turistkontor om det finns någon byfest, sagra, i närheten. Det kommer garanterat att bli trevligt, och säkerligen fritt från utländska turister.  Och glöm inte efterrätten: härlig glass!

Glass
Glass i stora lass!

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s