Primo piatto/primer plato

Risotto med pumpa

Det är dumt att köpa pumpa för att enbart göra lykta av den. Spara pumpaköttet och gör till exempel en risotto av det!

Pumpa 1

Pumpa tillhör hösten, den liksom bär höstens alla färger i sig. Man behöver absolut inte fira Halloween för att köpa sig en bit, och pumpa är utmärkt både till mat och efterrätter. Om man nu har bestämt sig för att gröpa ur en till lykta, tycker jag att man ska spara köttet och frysa in det som inte används på en gång. Man bör förvälla det först, dvs koka det lätt, men det går utmärkt att stoppa det direkt i frysen. Skär det i tärningar först.

Jag har just nu i skrivande stund tre pumpa-projekt igång.  Jag börjar med risotto.

Till två behöver man

  • 160-180 g risottoris, helst carnaroli
  • En liten lök, finhackad
  • Ett  halvt glas vitt vin
  • En liter grönsaksbuljong (helst hemlagad)
  • 150 g pumpa skuren i tärningar
  • 25 g smör
  • 50 g parmesanost, riven

Det här är grundreceptet, men jag lägger helst till en klyfta finhackad vitlök och lite pepparfrukt, men bara lite.

Det finns många idéer om hur man bäst rör ihop en risotto: man ska röra medurs, moturs, eller varför inte först ett varv medurs och sedan två moturs, och så vidare. Sanningen är att det viktiga är att man rör i riset. Man ska inte röra konstant, utan lite sådär varannan minut eller så. Det  är så stärkelsen i riset fäller ut, det är det som gör den krämig.

Och så ska man hälla på buljongen lite i taget. Vänta emellan och låt riset absorbera buljongen ordentligt, men låt det inte koka torrt så att det bränns i botten.  Och som sagt: rör om ordentligt.

pumparisotto på tallrik

 

Men vi börjar från början:

  • Koka ihop en grönsaksbuljong på en liten lök, en halv stjälk selleri, ett lagerblad, och en morot. Eller har du kanske ett eget favoritrecept? Det går ju bra med buljong på tärning, men det är inte riktigt samma sak.
  • Värm upp lite olivolja i en vid kastrull tillsammans med pepparfrukten.
  • Fräs löken (och vitlöken) tills den börjar få färg men akta så det inte bränns.
  • Häll i pumpan och låt fräsa tills pumpan börjar mjukna, den kommer att nästan smälta när riset börjar bli klart. Nu är det så att vissa pumpasorter liksom aldrig riktigt smälter. Vill man inte ha bitar i kan man köra ner mixerstaven i det här skedet.
  • Häll i riset och låt det ta smak någon minut. Akta så det inte bränns! Häll i vinet. Sänk värmen.
  • Börja hälla i (den varma!) buljongen, lite i taget. En djup slev är ett bra verktyg. Och som jag sa ovan: rör lite, låt buljongen absorberas, rör lite mer, häll i mer buljong, osv. Det tar ungefär 20 minuter. Smaka av emellanåt och salta försiktigt.
  • När det är några minuter kvar, och riset är nästan färdigkokt, så häll i smöret och sedan osten. Rör runt ordentligt.
I med den rivna osten!
I med den rivna osten!

Låt det vila i ett par minuter, strö över lite hackad persilja.

Buon appetito!

Annonser

5 thoughts on “Risotto med pumpa

  1. Pumparisotto är jättegott. Jag brukar ha med lite salvia också, det passar bra. Häromdagen provade jag med att ha i rökt scamorza när det var klart och när jag lagt upp på tallriken så strödde jag på små bitar av speck som jag stekt spröda i en panna utan fett.

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s