Bakverk · Sött och gott

Pumpapaj på italienskt vis

Italienarna älskar crostata, dvs efterrättspaj. Så här i pumpatider passar det ju utmärkt att baka en med hemlagad pumpamarmelad.

Marmeladen blir galet god, så passa på att göra en ordentlig sats.

Pajdegen funkar desutom utmärkt glutenfritt.

Crostata

Det här är en sådan där kaka som tar lite tid och är lite pysslig, men absolut inte svår. Om man inte har pumpamarmelad hemma (och vem har det?) måste man koka egen, och det görs bäst en dag eller två i förväg.

Marmelad:

Till en normalstor paj krävs ca 500 g pumpa och 200 g socker. Sockret krävs för att marmeladen ska hålla (det har viss konserverande effekt), men överdriv inte eftersom pumpan är rätt söt i sig.

Sötman balanseras med citronsaft, ungefär en halv citron (men smaka, eftersom alla citroner ju har olika mycket saft)

Smaksätt sedan med 1-2 tsk kanel och en knapp tsk mald ingefära, det blir pricken över i:et!

Gör så här: 

  • Putsa bort skalet på pumpan och skär den i mindre bitar.
  • Lägg den i en skål och blanda med sockret. Låt det stå ett par timmar, gärna över natten. Det här momentet kan hoppas över, men det kokar sönder lättare så.
  • Det saftar ut rätt bra, och det är helt i sin ordning.
  • Koka försiktigt upp pumpan i sitt eget spad.
  • Smaksätt med kanel, ingefära och citronsaft.

 

pumpa i sockerlag
pumpa i egen sockerlag
  • Låt det koka minst en timme på svag värme, rör om då och då.
  • Mot slutet får man passa lite så det  inte bränns. Man kan hälla i lite vatten om det blivit torrt innan pumpan kokat sönder ordentligt.
  • Rör om ibland, och särskilt den sista kvarten, då måste man passa ordentligt.
  • Marmeladen är klar när du kan dra en sked igenom den utan att den går ihop direkt, utan att man ser kastrullbotten ordentligt.
Se där, nu är det klart!
Se där, nu är det klart!

Och så pajdegen:

Jag använder alltid min bästa mördeg till pajskal:

  • 300g mjöl, jag använde glutenfritt
  • 100g socker
  • 100g smör
  • en tesked bakpulver
  • ett ägg plus en äggula
  • Mät upp de torra ingredienserna i en bunke, och lägg i smöret i små tärningar, nyp ihop det hela ganska snabbt. Det blir en smulig torr mjölblandning.
Nu ska äggen i!
Nu ska äggen i!
  • Häll i ägget och äggulan och knåda ihop till en deg. Nu kan det bli ganska kladdigt, särskilt om det är varmt i köket eller om man har glutenfritt mjöl. Skrapa i sådana fall av så mycket deg av händerna det går, och ställ in bunken i kylen ca en halvtimme.
  • Ta ut degen och knåda ihop den till en fin boll. Lägg den i plastfilm och låt vila minst en halvtimme till. Gärna längre om du använder glutenfritt mjöl, för det sväller lite.
  • Kavla ut ca 2/3 av degen och lägg i en pajform, jag använder en på 22 cm, men degen räcker till en på 26 cm om du kavlar lite tunt. Det kan vara svårt att kavla en glutenfri deg. Använd majzenamjöl på bakbord och kavel. Jobba snabbt och lägg in den deg du inte använder i kylen.
  • Snygga till kanterna.
  • Häll i marmeladen i pajskalet och fördela jämt.

i med marmeladen

  • Kavla ut resterande deg och skär remsor att lägga över i ett rutmönster. Jag använder ett skärinstrument som jag annars har till sockerpasta, men en helt vanlig kniv går utmärkt.
Det blir lätt stökigt i köket...
Det blir lätt stökigt i köket…
  • Pensla degen med lite äggvita.
  • Grädda 30-40 minuter i ugn i 175 graders värme.

Kakan blir verkligen jättegod!

Nästa gång: gör italienarnas kanske vanligaste kaka och använd aprikosmarmelad istället, eller varför inte nutella?

Undrar hur länge den här finns kvar?
Undrar hur länge den här finns kvar?
Advertisements

13 thoughts on “Pumpapaj på italienskt vis

  1. Det här receptet hade jag missat! Och nu är det väl inte pumpasäsong längre… MÅSTE testa den marmeladen 🙂

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s