Primo piatto/primer plato · Tillbehör

Hösten på en tallrik

Orange, grönt, brunt, gult och svart, och en gnutta rött. Nästan alla höstens färger i en rätt. Och mer rustikt än så här är det svårt att hitta. Det här är casareccia, hemlagat, i sin renaste form. Maken blev överlycklig: ”det smakar precis som när min syster gör det”. Ja, då måste jag ju ha gjort rätt…

Pumpa med lök, oliver och russin.
Pumpa med lök, oliver och russin.

Tja, det var ju det här med pumpa, eller hur? Det här är det tredje pumpareceptet i rad, för jag vill liksom bevisa att pumpa är så mycket mer än bara Halloween och lyktor. Det är säsongsbunden mat på det traditionella sättet. Inte ”oj nu har pumporna kommit, undrar om jag ska prova”, utan ”det som finns att äta nu är pumpa, hur ska jag variera mig?” Jag tycker nog att även den moderna människan ska fundera lite i sådana banor och ta tillvara på det som växer för tillfället. Det är färskare, godare och kanske till och med nyttigare.

Den är vacker också, inte bara god.
Den är vacker också, inte bara god.

Men tillbaka till makens glädjeyttringar. Pumpa med lök. Jättegott och som vanligt med syditaliensk mat, faktiskt jättelätt. Det här blir lite lätt sötsurt när pumpan blandar sig med löken, oliverna och russinen.  Smarrigt som det är, eller som tillbehör till vad man nu känner för, fläskkotletter, lammstek, korv, mm. Vi åt det efter svärdsfisk.

Som tillbehör för två:

 • 350 g pumpa, tärnad
 • En medelstor lök, valfri färg, men röd är nog finast till
 • En knapp dl russin, helst ljusa, blötlagda
 • En näve svarta oliver. Vanliga burkoliver går utmärkt, men skölj dem först
 • Ett halvt glas vitt vin, men det kan ersättas med vatten om man vill
 • Ett lagerblad
 • Lite lite pepparfrukt

Och så gör man så här:

 • Fräs löken i olivolja tills den börjar få färg, men absolut inte blir bränd. Lägg i pepparfrukten. Det ska inte bli starkt, bara lite bett i det hela.
 • Lägg i pumpan och låt det hela ta lite fart.
 • När panna är varm igen, häll i vinet/vattnet. När alkoholen kokat bort, lägg i ett lagerblad och lägg på ett lock.
 • Rör lite då och då, och kolla att det inte kokar torrt. Det kanske behövs lite mer vätska? Häll då på lite vatten, högst en dl i taget.
 • När pumpan börjar mjukna och liksom lösa upp sig i kanterna är det dags att lägga i russinen (avrunna) och oliverna. Rör om, smaka av och salta lite.
Nej, det är inte klart ännu på långa vägar...
Nej, det är inte klart ännu på långa vägar…
 • Låt det koka under lock tills pumpan är mjuk. Som kokt potatis blir den aldrig riktigt, men den ska inte vara hård i mitten, bara ha tuggmotstånd.
 • Låt eventuell vätska i pannan koka bort. Stäng av, och låt vila någon minut.

Servera!

Man kan äta det här som en helt egen rätt, servera då lite bröd till. Blev det över? Servera det då kallt nästa dag, som en liten förrätt, eller varför inte på små brödbitar? Man kan tillaga det i ugnen också, men då måste pumpabitarna vara tunna, annars blir det aldrig klart.

Annonser

5 reaktioner till “Hösten på en tallrik

 1. Hej Jessica! Din blogg är en otrolig inspirationskälla för min vanligtvis tråkiga, rutinmässiga matlagning. Tack!!! 😊

  Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s