Sallader · Tapas och smårätter · Tillbehör

Mer flamenco i köket!

Vem sa att jag bara skriver om italiensk mat? Jag älskar det spanska köket!

Bland det bästa jag vet är att gå från bar till bar, ta mig ett litet glas av någonting gott, och prova på vad de har i trågen på bardisken. Allt som oftast har de tomatsallad i någon form: tomates aliñados. Det kan vara med tonfisk och kapris, eller kokt potatis, kokt ägg, gröna bönor och lök, eller bara med lök, eller… ja, ni förstår. Det som aldrig saknas är en generös skvätt olivolja.

Har man tur blir det underhållning.
Har man tur blir det underhållning.

Vår kanske mesta favoritsallad åt vi en gång i Sevilla, och det var så enkelt, så genialt: stora, härliga mogna tomater uppskurna i skivor upplagda på ett fat. Finhackad vitlök strödd över, lite flingsalt och olivolja. Flamenco, skulle min väninna flamencodansösen på fotona säga. Fullt av känslor.

Leta reda på ett par riktigt fina tomater och prova. Lite krispigt vitt vin till, eller varför inte Manzanilla, andalusiskt sherryliknande vitvin? Riktigt god mat behöver inte vara mer komplicerat än så.

Tomater med vitlök

Blunda, smaka, och känn Andalusiens fuktiga hetta. Flamenco.

Monica Tello
Monica Tello

Kvinnan på bilderna är min väninna Monica Tello. Hon är en internationellt erkänd flamencodansös, medlem av International Dance Council och jobbar mycket med att utveckla flamencon. Hon ger kurser och workshops över hela Spanien, främst i Madrid. Är du nyfiken på henne finns hon på Youtube och på http://www.monicatello.com, tyvärr bara på spanska.

2 reaktioner till “Mer flamenco i köket!

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s