Kötträtter · Pasta · Primo piatto/primer plato · Secondo piatto/segundo plato

När det blir väntat besök…

Det slår aldrig fel. Varje gång vi hälsar på hos familjen i Puglia är det samma välkomstmat: orecchiette con sugo e braciole. Pasta med tomatsås och nötrullader. De liksom hänger ihop de där två, för köttet kokar i tomatsåsen som serveras till pastan. Och pastan är givetvis hemgjord. Det spelar ingen roll vid vilken tidpunkt på dygnet vi anländer: köttrulladerna ligger alltid och puttrar i en gryta.

Här vankas det lunch!
Här vankas det lunch!

Braciole görs på en fettina, dvs en tunn skiva kött. Köttet styckas helt annorlunda i Italien, så det är svårt att exakt säga vilken del som används. Det är inte lövbiff, men en tunn skiva av halvmört kött, med lite fett insprängt. Det ska koka länge så det behöver verkligen inte vara något fint kött inte. I Puglia är braciole ibland gjorda på hästkött, men jag föredrar nötkött.

Man tar sin köttskiva och lägger på det man vill ha, rullar ihop den, fräser den, kokar den och sen så är det klart. Enkelt, fast med en del fallgropar.

Först: vad ska man fylla rulladerna med? Det varierar givetvis från stad till stad.

I svärmors lilla stad lägger man i

  • en bit mozzarella,
  • en bit bacon (pancetta)
  • ett uns peperoncino, dvs pepparfrukt.

I svägerskans stad 20 minuter bort med bil lägger man i

  • en liten bit stark salsiccia,
  • lite persilja,
  • och pudrar köttskivan med riven parmesanost.
  • Pyttelite peperoncino

Båda versionerna är utsökta!

Fallgrop nummer två: tandpetare eller snöre?

Den renlärige tar ett snöre, men det tar lite tid och är lite pilligt både att knyta och ta bort.
Tandpetare å andra sidan gör rulladen lite lösare och det kan vara svårt att få den att hålla ihop. Man gör som man vill.

Fallgrop nummer tre: man gör för många!

De här rulladerna äter man rigoröst efter en tallrik pasta, så man behöver inte mer än en eller max två per person.

Jag orkade bara en...
Jag orkade bara en…

Så här gör man:

  • Rulla ihop rulladerna med det du vill ha i. De två versionerna ovan är bra, men man kan ju pröva en egen version om man vill.
  • Fäst ihop rullarna med snöre eller tandpetare
  • Fräs dem runt om i lite olja.
  • Häll över tomatsåsen (som du hittar recept på här )
  • Låt det koka i minst en timme, gärna en och en halv. Låt gärna en vitlöksklyfta och ett lagerblad koka med.

Klart.

Tomatsåsen används givetvis till pastan man äter som en primo piatto före rulladerna. När vi kommer blir det alltid hemgjord pasta. Orecchiette är grymt svåra att göra för hand, så det har jag inte ens försökt lära mig. Jag äter glutenfri pasta, helst spaghetti. Svärmor försökte göra glutenfria orecchiette en gång, men se det gick inte alls.

Japp, de är hemgjorda!
Japp, de är hemgjorda!
  • Koka pastan enligt anvisningarna, häll av vattnet, och lägg tillbaka pastan i kastrullen eller i ett tråg.
  • Häll över lite drygt hälften av såsen, och en rejäl omgång riven parmesanost.
Dags att lägga upp på tallrikar!
Dags att lägga upp på tallrikar!
  • Rör om och lägg upp på djupa tallrikar. Häll över lite tomatsås och krön det hela med ännu lite ost.
Den här gången fick vi både orecciette och lasagne!
Den här gången fick vi både orecciette och lasagne!

Buon appetito!

PS. Akta dig för det hemgjorda vinet. Det är alkoholstarkt, fast man inte känner det, och går rakt upp i huvudet…

Advertisements

3 thoughts on “När det blir väntat besök…

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s