Blandat

”Vad växer i grönsakslandet idag då?” Om säsongens råvaror och vad man gör med dem

”Vi tog med lite grönsaker från våra odlingar” sa svägerskan när vi var på besök häromsistens.

"Lite grönsaker"...
”Lite grönsaker”…

”Lite grönsaker” visade sig vara:

  • Två jättestora blomkålshuvuden (lila, jättevackra!)
  • Tre salladshuvuden
  • Två knippor selleri
  • Ett jätteknippe mangold
  • Åtta äggplantor
  • Tio granatäpplen
  • En kasse citroner
  • En bukett persilja (en halv skog…)
  • Två kvistar pepparfrukt i höstens alla färger.
  • Lite vindruvor (Crimson, min favorit. Kärnfria…)
Mmmm, direkt från familjens fruktodlingar.
Mmmm, direkt från familjens fruktodlingar.

Nu inställer sig frågan: vad gör jag med det här?

För det är så här: många i syditalien, eller faktiskt i hela sydeuropa, har en liten bit mark de odlar på. Och det som växer för tillfället är det man äter. Det man inte lyckas hinna stoppa i magen konserveras som sylt, inläggningar, i olja och vinäger, i salt, eller på något annat sätt.

Här ska det bli olja!
Här ska det bli olja!

Folk vill ha det som växer för tillfället för att det är färskt och gott. En del har inget val än att äta det som kommer från deras egen mark, för de har inte råd med så mycket annat.

Här säljs nyskördade grönsaker
Här säljs nyskördade grönsaker

Kalla det klimatsmart, närodlat, säsongsbetonat eller vad du vill, men det krävs lite kreativitet i köket när man har sisådär 50 blomkålshuvuden att hitta på något med. Eller 200 äggplantor.

Här var det redan skördat. Vindruvorna går ofta på export.
Här var det redan skördat. Vindruvorna går ofta på export.

Mycket av variationen och rikedomen i Medelhavsköket (köken? de är ju många…) kommer just från det faktum att man fortfarande äter det som växer för tillfället. Man blir så illa tvungen att hitta på något nytt. Och så har de turen att klimatet tillåter odling året om.

Hm, jag kanske skulle ha bett om lite fänkål också, som är så gott…

Här växer det fänkål i novembersolen!
Här växer det fänkål i novembersolen!

Men frågan återstår: vad tusan gör jag med alla grönsaker? Den som läser den här bloggen lär bli varse…

Advertisements

2 thoughts on “”Vad växer i grönsakslandet idag då?” Om säsongens råvaror och vad man gör med dem

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s