Budget · Pasta · Primo piatto/primer plato

Pasta med blomkål och pancetta

Det är tydligen modernt med krämig pasta, om man ska tro svensk kvällspress blänkare i ämnet. Jag är inte sämre än att jag vill vara lite trendig jag med, så här kommer ett utmärkt recept på pasta som mycket väl kan bli krämig. Eller al dente om man vill. Gott blir det hur som helst.

Så vansinnigt gott blev det!

Den här pastan föddes ur behovet att tillaga två enorma blomkålshuvuden, som svägerskan stuvat ner i backen med grönsaker vi fick av henne, innan de blev dåliga eller uppätna av kålmaskarna vi hittade i dem. De hade redan hunnit börja bli lite ansatta, så jag fick putsa bort lite av det lila.

Har ni sett vilken skönhet?
Har ni sett vilken skönhet?

Så är det med hemodlade grönsaker. De håller inte så länge. Och så kan man hitta små kompisar i dem. Det är liksom bevis på att det är obesprutat. Barnen var överförtjusta över att det kröp omkring en larv i bilen under resan hem, mamma lite mindre nöjd…

Kålmask?
Kålmask?

Lila blomkål har lite mer smak än vanlig vit. Lite halvvägs mot broccoli, faktiskt. Det lila blir grönt när man kokar det, tyvärr, annars hade det varit en jättefin kontrast mot den vita pastan.

För två tog vi:

 • En tredjedels blomkålshuvud
 • 80-100 g pasta per person, helst en kort pasta med stora håligheter, typ ditali, orecchiette, eller liknande (glutenfri pasta går givetvis utmärkt)
 • En liten lök, finhackad
 • En tjock skiva rökt pancetta skuren i bitar (det går bra med en sån där ask med färdigskuret i kuber). Man kan ju hoppa över fläsket om man är vegeterian, men det ger lite extra skjuts för smaken.
 • Lite peperincino

Sen gör man så här:

 • Dela blomkålen i mindre bitar och skölj väl. Ta gärna med en bit av stjälken, inte bara blommorna. Man ska inte kasta bort prima mat, inte.
 • Koka blomkålen och pastan i samma kastrull, men börja med kålen. Sen kokar du pastan i samma vatten, det ger lite extra vitaminer till pastan (vilket är bra om till exempel barnen vägrar äta kålen, då kan man servera pastan som den är till dem).
 • Fräs löken med lite olja och pepparfrukten en liten stund
 • Lägg i pancettan och låt den få lite färg
 • Ta upp blomkålen  och lägg den i stekpannan. Spara lite kokvatten att ösa i så det inte blir torrt. Låt koka under lock en liten stund. Här beror det på tycke och smak. Vill man att grönskaerna ska koka sönder låter man det koka längre. Gillar man sina grönsaker med lite tuggmotstånd räcker det med en minut eller två. I min familj föredrar alla utom jag att grönsakerna ska vara al dente. Jag får vika mig…
Låt dig inte luras av att det är blekt. Det har mycket smak!
Låt dig inte luras av att det är blekt. Det har mycket smak!
 • Blanda i pastan.
 • Rör om. Om nu kålen är kokt ordentligt liksom blir den till ett mos när man rör om. Kalla det krämigt om du vill.

Man blir tvärmätt. Tro mig.

Annonser

En reaktion till “Pasta med blomkål och pancetta

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s