Blandat · Lazio: så mycket mer än Rom

Om Hollywoodbröllop och dåliga matvanor

November är så himla grått och tråkigt att man bara måste hitta på något kul, och vad passar bättre än att gå på lokal byfest, spana in de lokala godsakerna och titta på sagoslott? Barnen gillar särskilt när slottet är ägt av en ”riktig” prinsessa…

Likt busslastade amerikaner från kryssningsskeppen åkte vi till Castello Orsini-Odescalchi i Bracciano 40 km norr om Rom. De amerikanska turisterna åker inte dit för den fantastiska utsikten. De åker inte heller dit för att se rummet som gästades av en påve under flykten undan pesten i Rom.

Här kan man ha bröllopsmottagning på gräsmattan
Tänk när rosenbuskarna blommar…

De missar garanterat sovrummet där en av slottsfruarna, född Medici, enligt sägnen släppte ut sina älskare genom latrinbåset. Pang, rakt ner i marken.

Upp mot ingången.
Upp mot ingången.

Faktum är att kryssningsturisterna inte ens har tid att gå in i slottet, och det är synd. Man får inte fota därinne, så jag kan inte visa er alla fantastiskt utsmyckade tak och rikt dekorerade väggar.

Vi välkomnas in i slottet av en björn!
Vi välkomnas in i slottet av en björn!

Nej de åker dit kanske enbart för att Tom Cruise och Katie Holmes gifte sig där i november 2006. En anledning så god som någon.

Innergården-perfekt för Holywoodbröllop!
Innergården-perfekt för Hollywoodbröllop!

Den guidade turen slutar i köket (så klart). Här visade guiden på hur primitivt det faktiskt var på den tiden då det begav sig . Adeln åt helt enkelt i princip bara kött, så köket var kombinerat slakteri och steak house, om man ska översätta det till modernt språkbruk. ”Adeln åt inte grönsaker”, sa guiden, ” de var för nära jorden, och därmed de fattiga bönderna. Men så led adeln av gikt och dog ganska tidigt också.”

Himmelskt vackert!
Himmelskt vackert!

Jaha, sådär, rakt upp och ner levererade hon det, utan prut.  De åt sig till sjukdomar och tidig död helt enkelt. Lite annorlunda mot dagens lyxmat brudparen och deras gäster äter idag i slottet. Det var nog inte bättre för…

Vi hade tur och kunde ta en tur på den lokala marknaden strax nedanför slottet som hölls just den här söndagen. Här såldes det både det ena och det andra av lokalproducerade godsaker. Jag är säker på att Hertigen av Odescalchi själv skulle blivit överförtjust över det torkade köttet, korvarna, och den kryddade osten vi hittade.

De friterade kronärtskockorna hade han nog inte provat på om man ska tro guiden, och det är hans förlust. De var utsökta!!

Friterade kronärtskockor...
Friterade kronärtskockor…

Vi avslutade med kastanjer. De är typiska så här års. Maken klagade på att de var små och inte så goda. Nähä, då får vi väl köpa och ugnsbaka själva då, vi som inte har råd med Hollywoodcatering.

Kastanjer
Kastanjer
Annonser

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s