Budget · Primo piatto/primer plato · Tillbehör

Mangold och bondbönor i skön förening

Det här är mat man blir glad av! Och det behövs så här i november när det tar emot mer och mer, när orken tryter och det är mörkt och grått. När jag känner mig sådär novembereländig snör jag på mig flamencoförklädet och gör något roligt i köket.

Mangold med tomat och mozzarella serverad med bondbönspuré. Typisk mat för november och december i min mans hemtrakter. Det här är fattigmansmat som blivit en delikatess, och det värmer gott i höstmörkret eller vinterkylan.

Rykande varmt och härligt!
Rykande varmt och härligt!

Jag hade ju en back grönsaker från svägerskan att äta upp, och vad passade inte bättre än att hedra den hemodlade mangolden med lite ordentligt sällskap? Svärmor brukar sno ihop mangold på det här viset, även utan bondbönepurén. Jag blir lika förtjust varje gång hon gör det, och det har även blivit en vanlig gäst på vår meny här hemma.

Så här ser den ut, den lokala handgjorda  mozzarellan från Puglia.
Så här ser den ut, den lokala handgjorda
mozzarellan från Puglia.

Hur som helst. Den här bondbönepurèn påminner lite om ärtsoppa i smaken, så den faller säkerligen en svensk på läppen. Och mangolden är vansinnigt god i sig. Jag äter gärna mangolden för sig, utan något annat till, men den fungerar utmärkt som tillbehör till både nöt-och fläskkött. Det är inte någon elegant anrättning, men god. Och mättande…

Mangold

Det här behövs:

  • Ett knippe mangold för 2 personer. Ett knippe brukar röra sig om ca 500g, ungefär. Hittar du inte mangold så går det med spenat, men det är inte riktigt samma sak.
  • 3-4 körsbärstomater skurna i 2-3 bitar
  • En halv (komjölks-) mozzarella
Det börjar arta sig!
Det är snart klart!

Så här gör man:

  • Skölj mangolden och ansa stjälken lite, men ta absolut inte bort alltihop.
  • Dela mangolden i bitar, separera de helt vita bitarna från bladen, eftersom de har olika koktid.
  • Koka upp ordentligt med vatten, och lägg i först de vita bitarna. Efter några minuter ska bladen i. Koka ca 5 minuter. Provbit och kolla att bladen är kokta och att stjälken inte är alltför krispig. Men det ska inte bli överkokt!!
  • Fräs lite vitlök i en stekpanna och lägg över mangolden där tillsammans med lite av kokvattnet (eller häll helt sonika av en del av kokvattnet och fortsätt i kastrullen). Spara kokvattnet.
  • Lägg i tomaterna och mozzarellan. Låt koka ihop tills tomaterna blivit mjuka och osten smält, det tar ca fem minuter. Ös i mer kokvatten om det börjar bli torrt. Det ska vara rejält vattnigt, men inte soppa.

Lägg upp på tallrik bredvid bondbönekrämen.

Bondbönskräm

Man behöver:

  • knappt 100 g torkade, skalade bondbönor per person
  • en halv lök till 2-3 personer, en hel till 4-6 personer
  • en medelstor potatis till 2-3 personer, 2 stycken till 4-6 personer
  • ett lagerblad
  • Lite salt
Torkade bondbönor
Torkade bondbönor

Gör så här:

  • Lägg bönorna i blöt i minst 10 timmar
  • Byt vatten och lägg bönorna, tärnad potatis, löken delad i bitar, lagerbladet och saltet i en kastrull. Vattnet ska täcka bönorna, plus någon centimeter till. Inte för mycket!
  • Låt koka försiktigt tills det blir ett mos, ca 1,5 timmar. Hur lång tid det tar beror lite på bönornas kvalitet och blötläggningstid. Kolla att det inte kokar torrt!! Häll på mer vatten om det behövs, men kom ihåg att det ska bli en puré, inte soppa.
  • Smaka av mot slutet och korrigera eventuellt med mer salt.
  • Om det finns bitar eller löken inte kokat sönder helt, så mixa med en mixerstav. Fast det är ju gott med lite bitar i också.
  • Låt det svalna lite, så tjocknar det.
  • Servera på en tallrik bredvid mangolden.

Man blir rejält mätt, men om man vill göra som italienarna och äta en ”andra tallrik” föreslår jag lite mozzarella och bröd. Och ett glas hemgjort rödvin. Har man inte svågerns hemtrampade vin hemma så rekommenderar jag något gjort på primitivodruvan.

Buon appetito!

Annonser

4 thoughts on “Mangold och bondbönor i skön förening

  1. Here in Italy it is quite common to make wine at home, as long as one has the space to store it in a cool place. It’s delicious, and believe it or not, I don’t get an headache of it…

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s