Buffet · Högtider · Jul · Tapas och smårätter

Äggröra

äggröra 1

Den här äggröran hittade jag på när jag behövde variation på mina pinchos till ett av våra glöggpartyn när vi bodde i Madrid. Spanjorerna gillar ägg, så jag använde svensk inspiration för att hitta på något ”spanskt”. Hittills har röran gjort succé och snittarna är bland de första att bli uppätna, både i Sverige och Spanien. Och Italien, givetvis.

Originalet är ju givetvis ”gubbröra”, men eftersom jag inte gillar ansjovis gjorde jag om receptet. Det kanske var dumt, eftersom spanjorer är tokiga i små inlagda fiskar av alla de slag. Hur som helst. Jag döpte det till tantröra.

äggröra 2

För del av tapasbuffé för sex-åtta personer behövs:

  • 3-4 kokta ägg
  • En halv liten mild lök (typ silverlök eller en fin rödlök)
  • Majonnäs
  • kaviar på tub (är man vegeterian eller allergisk kan man  hoppa över kaviaren, men då behövs nog lite mer salt)
  • salt, peppar, rökt paprikapulver

Gör så här:

  • Skala och skär äggen i små (!) bitar
  • Hacka löken fint
  • Lägg hacket i en bunke, och häll på en knapp matsked kaviar och en dryg matsked majonnäs. Rör ihop det hela. Det ska vara kladdigt, men inte geggigt. Det är bättre att snåla på majonnäs och kaviar än hälla i för mycket!
  • Salta lite och smaka av. Verkar konsistensen OK? Det ska liksom bara hållas ihop av majonnäsen och kaviaren, annars blir det inte bra. Justera med majonnäs eller kaviar för att få en smak och konsistens du gillar. Smaka, smaka, smaka.
  • Krydda med lite rökt paprikapulver, ett par kryddmått är en bra början. Smaka av så det blir gott. Det är bättre att  ha i för lite till en början än för mycket.

Är du lite osäker på hur du ska justera smaken, så ställ in det i kylen en kvart eller så, så smakerna hinner blandas först.

Om du förbereder röran flera timmar i förväg kan det vara en god idé att dra ner på löken eller till och med vänta med den tills det är dags. Den kan ta över smakerna väldigt annars.

Servera som små snittar, gärna på kavring eller grovt mörkt bröd. Vanlig rostad formfranska går också bra. Eller gör spanska pinchos av det hela och lägg det på baguetteskivor.

Röran fungerar även alldeles toppen i smörgåstårta!

äggröra 3

5 reaktioner till “Äggröra

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s