Buffet · Fisk och skaldjur · Lyx · Tapas och smårätter

Nyår med nordspanska tapas och tonfisk

Julen har knappt hunnit övergå i annandag och så sitter man där och funderar på nyårsmiddagen. ”Vad tusan ska jag göra i år?” är ju samma återkommande fråga.

Oxfilé och hummer? Nej, våga vara lite unik, och hitta på något nytt.

Här kommer mitt tips på en nästan komplett  nyårsmiddag.

Först börjar man med några lyxiga snittar, till exempel tantröralaxsnittar och så nordspanska tonfiskspett, receptet kommer längre ner.

Man kan ju göra det hela lite lyxigare genom att toppa med kanske lite löjrom på äggröran, eller en räka eller så. Jobba med presentationen, så det ser snyggt ut!

Sen tycker jag att sesampanerad tonfisk är typisk nyårsmat! Härligt gott och garanterat ovanligt. Hög stilpoäng, alltså!

Tonfisk färdig att serveras

Avsluta med en crostata, fylld med just din favorit: egenplockade blåbär, farmors hallonsylt, chokladkräm, nutella, lemon curd… vad som helst, nästan. Toppa med lite färska bär och florsocker, eller varför inte med granatäppelkärnor?

Se där! Nu behöver du bara fylla på med något mättande tillbehör till fisken (ugnsstekt potatis, kanske?), och kanske en till förrätt, om du nu vill ta snittarna som fördrink. Och det bästa med den här maten är att den är lättlagad! Du behöver inte stå timmar i köket och svettas och svära för att det inte blir som du vill.

Snittarna ja, det var ju det där med tonfisk på spett…

atun 5

Det här upptäckte jag när vi var i San Sebastian på spanska nordkusten. Staden ligger alldeles bredvid gränsen mot Frankrike och har en härlig strand som krymper och växer med tidvattnet. San Sebastian var verkligen mysigt, med många kontraster mellan en gammal stadskärna omringad av 1800-talsboulevarder. Där i gyttret av medeltida smågränder ligger barerna bokstavligen vägg i vägg, och de är inte större än en skokartong. Bardiskarna dignar av (dyra) läckerheter.

San Sebastian, som heter Donostia på baskiska, har högst antal stjärnor i Guide Michelin i hela världen. Lite av den där lyxmaten har liksom smittat av sig in på tapasbarerna. Eller är det så att den lokala matlagningen inspirerat till kulinariska stordåd? Vem vet? Men gott är det, och bra mycket mer tillgängligt i gamla stan än på stjärnkrogarna, där man ibland måste boka bord upp till ett år i förväg.

Tillbaka till spetten. Tonfisk, eller rättare sagt den lokala varianten som kallas bonito, finns överallt. På barerna hittar man rejäla bitar fastsatta på ett träspett, tillsammans med en bit inlagd gurka, överstrött med finhackad lök. Ett spett kostar sisådär 2 euro, ibland mer,så det är inga billiga saker.

Man behöver:

  • Konserverad tonfisk i fina, fasta filéer. Hittar du inte tonfisk på glasburk (se fotona), så ta vanlig och gör sallad istället (se nedan)
  • Cornichoner (små inlagda gurkor)
  • Tandpetare
  • Finhackad mild lök
  • Skär tonfiskfiléerna i bitar. Här behöver man vara lite försiktig och studera filéerna lite: verkar de vilja falla isär, finns det ordentligt med kött för tandpetaren att fästa i? Man måste alltså vara lite varsam när man skär. Blir bitarna för små går de sönder när man sätter fast dem på tandpetaren.
  • Skär av eventuella fula ändar på gurkorna och dela dem sedan i bitar som passar storleken på tonfisken. De ska vara ungefär lika stora.
  • Sätt fast en bit gurka och en bit tonfisk på varje tandpetare, och lägg på ett vackert fat.
  • Strö över löken.

Que aproveche!

atun 4

OK, nu står du där och svär över den där fantastiska idén med tonfisk på pinne och så ramlar alltihop isär i bitar. Lugn, bara lugn. Skär gurkorna i mindre bitar och servera det som sallad. Kanske kan en minimal klick majonnäs få det att hålla ihop ordentligt för att läggas på brödbitar och bli snittar?

Gott nytt år!!

Annonser

5 thoughts on “Nyår med nordspanska tapas och tonfisk

  1. Thank you! Yes, it is splendid: so easy and very tasty. And, oh, I’m so flattered you took the time and energy to go through my Swedish!
    I wish you a happy new year, with loads of tapas! 😀

    Gilla

  2. Grejt Jessica! Vi har faktiskt önskat oss Tapas till nyårsmat, så så får det bli. Vi testar din tonfisk på spett eller sallad. Sen korv, god ost, räkor i vitök. Inga kroketter, för bökigt tror jag. Men vad kan du mer rekommendera? Vad är din favvotapas?

    Gilla

    1. Hej Liisa! Jo men jag gillar ju lite vad som helst, faktiskt. Du vet ju att tapas är mat i småportioner, så man kan ju ta vad som helst som är lättätet. Gambas al ajillas, är ju en bra idé, alltså vitlöksfrästa räkor, men det hade du ju redan tänkt på. Eller varför inte ägghalvor? Mina absoluta favorittapas är nog de man inte har beställt, utan de kommer som en överraskning. Bland de spanska favoriterna är annars pulpo alla gallega, dvs bläckfisk med rökt paprikapulver och flingsalt. Grillad paprika som man drar av skinnet på och marinerar i vitlök är ett annat tips.
      Hoppas du kommer på något gott, och ett riktigt gott nytt år till er alla!!

      Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s