Bakverk · Sött och gott

Zia Cinzias mandelkakor

mandelkakor 3

Sista rycket med godsaker innan jullovet är slut på riktigt. De här mandelkakorna är svägerskans specialitet. De är kort och gott den ultimata kakan.

mandelkakor 1

Man behöver

  • 500 gram skållade och skalade mandlar
  • 350 gram socker
  • 3-4 äggvitor (beroende på storlek på äggen, förstås)

mandelkakor 2

Gör så här:

  • Om du behöver skala mandlarna, så häll dem i kokande vatten en minut, och skölj dem sedan i iskallt vatten. Sen kan man trycka ut dem ur skalet. Plonk – de flyger iväg och hamnar lite var som helst om man inte är försiktigt. Jag brukade hjälpa min farmor med det när jag var barn, och det var jättekul.  Perfekt familjegöra, alltså!
  • Mixa mandlarna i en mixer tills de blir till ett mjöl. Har du en mandelkvarn är det ju perfekt tillfälle att damma av den!
  • Blanda mjöl, socker och tre äggvitor. Rör runt ordentligt. Om inte smeten håller ihop eller verkar väldigt torr, så ta en till äggvita. Man får liksom känna sig fram. Mandlarna kan vara lite olika torra, så de är ingen exakt vetenskap, det här.
  • Forma smeten till bollar av ungefär en valnöts storlek. Nyp till dem så de får en lite toppig form.
  • Grädda dem i ugnen i 175 grader ca 15 minuter. Som vanligt beror det lite på ugnen hur stark den är. De ska just få färg, och absolut inte bli torra.
  • Låt dem svalna och pudra över florsocker.

Klart!

Annonser

3 thoughts on “Zia Cinzias mandelkakor

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s