Andalusien · Högtider · Spanien

Trettondag a la sevillana

Om man ska få chans till att äta ny spännande mat måste man flytta på sig ibland. Resa, alltså. Jag reser mer än gärna till Spanien, och jag trivs väldigt bra i Andalusien. Förra året var vi i Sevilla över trettondagshelgen.

I Spanien anländer Los Reyes Magos, de tre vise männen, med presenter till barnen på trettondagen. Jultomten finns, men barnen får vänta med julklappar till den 6 januari.

På eftermiddagen och kvällen den 5 januari arrangeras processioner, cabalgatas, med Los Reyes Magos över hela Spanien. Den största går av stapeln i Madrid och sänds på TV (du hittar den på youtube, så klart). Den har vi sett på plats när vi bodde där, och den är verkligen härlig. Tänk att få vara barn på nytt…

Men man måste ju se något nytt också, så vi tog oss till Sevilla förra året. Det var lite typiskt sydspanskt, det vill säga lite stökigare, lite mer oorganiserat, inte så avspärrat, och en salig härlig röra. Lite farligt med hästarna som dansade en aning nervöst nära barnen. Men spännande, och lite exotiskt.

En rutinerad cabalgata-besökare tar med sig stege, lakan och stora påsar. De kastar nämligen ut godis till barnen från vagnarna (som är laddade med stora säckar godis) så det flyger karameller överallt. Stegen behövs för att komma upp lite, lakanet för att fånga upp godiset, och påsarna för att bära hem det.

Vi är fortfarande orutinerade och har bara små påsar med oss. De blir fulla på en gång. Men å andra sidan är det svårt att äta upp en full matkasse med godis.

Och appropå flygande godis: vi föredrar mjuka godisar framför hårda. De gör liksom mindre ont att få i nyllet…

Det blir en hel del godis  på marken...
Det blir en hel del godis
på marken…

Se till att planera nästa års julresa till Spanien, och stanna kvar över kvällen den 5:e januari. Ta med barnen ut på la cabalgata och glöm inte påsarna. Det blir en oförglömlig upplevelse!

PS. Vi avslutade kvällen med en andalusisk specialitet: rabo de toro. Tjursvans. Ljuvligt…

Maken hugger in...
Maken hugger in…
Annonser

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s