Budget · Primo piatto/primer plato · Tillbehör

Gratinerad blomkål-god och billig vintermat

Har ni julskinka kvar? Nej, jag trodde inte det. Men om det nu skulle vara fallet så blir den utmärkt till gratinerad blomkål.

Det doftar härligt!!
Det doftar härligt!!

Vi kommer ju alltid hem med en jätteback frukt och grönsaker när vi varit hos familjen i Puglia, så även nu efter jul. Vi fick säkert tio kilo apelsiner och clementiner, plus lite kål, blomkål, och lite annat smått och gott. Och det där måste man ju ta hand om. Blomkålen fick bli gratinerad och det fiffiga är att det gick utmärkt att frysa!

Det är ju en gudagåva att få hem färska, nyskördade grönsaker, men eftersom vi bor i lägenhet har vi lite ont om förvaringsutrymme. När jag var liten hade vi en matkällare, och det var ju toppen har jag insett nu i vuxen ålder. Alla hem borde ha matkällare! Frys är ett bra alternativ, men man kan ju inte frysa in allt, särskilt inte sylt och frukt.

Jo, så då stod jag där med en massa god blomkål igen, och visste inte vad (eller var!) jag skulle göra av den. ”Gratinera den” sa maken, och så blev det. Det är verkligen busenkelt.

Man behöver:

  • Blomkål, gärna grön eller lila
  • lite tärnad kokt skinka, fast det kan man ju hoppa över
  • bechamelsås
  • riven ost, jag tog (givetvis) parmesanost

Först blomkålen

Och så här gör man:

  • Putsa, dela och skölj blomkålen
  • Koka den nästan helt klar, dvs med lite motstånd när man sticker ner en potatissticka i den. Jag föredrar att lägga alla grönsaker i redan kokande vatten, det hävdas att man mister minst vitaminer på det sättet.
  • Gör en bechamelsås (se nedan)
  • lägg kålen i en ugnssäker form, eller aluminiumformar om du vill frysa ner det
  • Lägg på den tärnade skinkan
  • häll över bechamelsåsen. Det ska täcka all kål, men det ska inte vara soppa, dvs kålen ska inte bada i såsen
  • Strö över osten
  • Gratinera det i ugnen i ca 10-15 minuter på 200 grader. Om du vill frysa in en låda, så ta ut den när den just börjar få färg, annars så låt den bli riktigt gyllenbrun och fin. När du sedan tinat upp din frysta blomkålslåda, så sätt in den i ugnen en stund, gärna med grillfunktion eller högt upp i ugnen, så får den snabbt färg och blir varm utan att bli brännhet.

Sen skinka och sås

Vi åt upp en form alldeles som den var utan någonting annat. Nummer två hade vi som tillbehör till revbensspjäll. Jättegott blev det hur som helst!

Bechamelsås:

Jag använde mig av Rutiga Kokbokens recept. Rutiga Kokboken, förstår ni, är utlandssvenskens bäste vän, här står det till och med hur man rimmar skinka, om man nu inte kan få julskinka importerad från Sverige. Har ni ingen kokbok men vill ha en : köp Rutiga Kokboken, ni behöver ingen annan. Alla andra lite mer exotiska recept hittar ni på internet, som den här bloggen till exempel.

Ja just det, såsen…

Så här säger Rutiga Kokboken:

  • 1-2 portioner                                                          4 portioner
  • 1 matsked vetemjöl                                                  2,5 matskedar
  • 2 dl mjölk                                                                     5 dl
  • Smör 0,5 matsked                                                    1 matsked
  • salt
  • vitpeppar
  • Börja med att röra ut mjölet i lite lite av mjölken
  • värm resten av mjölken, när det kokar upp häll i redningen  under omrörning
  • låt koka några minuter under omrörning (om du har glutenfritt mjöl får det inte koka för länge, då blir det lätt ”segt”)
  • Ta av från värmen och lägg i smörklicken. Salta och peppra (smak av!)

Inte så svårt, eller hur? Jo, just det: till en sån där aluminiumform med blomkål behövs den mindre mängden sås, till två formar 4 portioner. Ungefär.

PS: Nej, jag har inte fått betalt för att göra reklam för kokboken. Jag råkar bara tycka att den är toppen…

Advertisements

3 thoughts on “Gratinerad blomkål-god och billig vintermat

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s