Buffet · Tillbehör

Funghi alla pizzaiola

Alla pizzaiola betyder på pizzabagarens vis, och innebär tomater och kapris. De allra flesta recept har även vitlök, lite oregano och ibland även lite oliver.  Typiskt syditalienskt, och det funkar till kött, fisk, ja till och med till svamp.

kött med svamp 3

I julas när vi var hos familjen nere i södern kom makens bror hem med en rejäl back med svamp nästan varje dag.  Han jobbar med skogsvård, svågern, och är ute bland skyddade tallar varje dag. Jo, han känner till svampställena. Till slut visste vi inte vad vi skulle göra med all svamp, så den fick kokas in och läggas på burk, mer om det en annan gång.

Jag har ingen aning om vad för svamp det var egentligen, men den var väldigt vacker där den skiftade i orange och turkost. Min svägerska, som är en trollkonstnär när det gäller mat, tog sig an uppgiften att tillaga svampen. Mmm, det blev väldigt bra.

Det här receptet går precis lika bra att göra med ostronskivling, pleurotus ostreatus, och det är ju tur, för jag vet verkligen inte vad svampen svågern tog hem heter.

Vi tog:

  • Lite svamp. Eller rättare sagt, ganska mycket. Svamp har en tendens att krympa, som bekant.
  • Några fina körsbärstomater. Svägerskan använde vintertomater, och de är lite annorlunda, särskilt till färgen. Bleka utanpå och varmt röda inuti. Det går bra med körsbärstomater på burk också.
  • Lite kapris
  • En vitlöksklyfta
  • Lite klippt persilja att strö över
  • En skvätt vitt vin, men vatten går bra det med.

Så här gör man:

  • Rensa och dela svampen i bitar.
  • Fräs lite vitlök i olja, och lägg i svampen just innan vitlöken tar färg
  • Rör lite så det inte blir bränt. Nu kanske svampen vattnar ur sig, och det är bra. Men innan det blir för blött i stekpannan så häll i en skvätt vin eller vatten, det hjälper svampen att koka och bli tillagad utan att bli bränd.
  • Lägg i tomaterna. Är de råa ska de i ganska direkt, är de från burk kan de vänta någon minut.
  • Lägg i kaprisen och låt det puttra tills svampen är klar.
  • Strö över lite hackad persilja (enligt svägerskans recept) eller lite oregano (enligt matbloggarnas version)

Så här såg det ut hemma hos oss när vi använde ostronskivling:

Annonser

10 thoughts on “Funghi alla pizzaiola

  1. Så härligt gott det ser ut! Får ta fram lite torkad Karl Johan ur skåpet och försöka mig på något liknande. Den där vintertomaten blir jag nyfiken på – undrar om det finns sådana fröer i Sverige?

    Gilla

    1. Det är härligt gott!
      Det finns ett annat recept med just Karl Johansvamp, prova det med:
      Vintertomater är nog ganska typiskt pugliesiskt, tror jag. Man hänger upp dem som på bilden och tar dem efter hand. Det kan nog vara svårt att hitta fröer, men det kanske finns i specialkataloger?

      Gilla

  2. Nu har jag hittat liknande tomater – kallas Ponderosa hos Gourmetgaraget Franchi fröer. Beställt! TAck för tipset!

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s