Blandat · Uncategorized · Utmaningar

Köttfärssåsutmaningen

Jag gav mig själv en utmaning: jag försökte hitta det mest genuina receptet på ragù alla bolognese, dvs köttfärssåsens heliga urmoder.

Häng med, läs klart posten, längre ner kommer det roliga…

Bolognese recept
Det här kanske är det rätta?

Det här är en rätt som urvattnats till allsköns gräsligheter men också uppdaterats till härliga fröjder. Men faktum kvarstår: om man inte lagar det som i Bologna, så är det inte alla bolognese.

Köttfärssås är ju en korrekt term, precis som det italienska ragù, om det handlar om köttfärs i sås till pasta. Kallar man det ragù eller köttfärssås kan man göra precis som man vill, men om man kallar det ”alla bolognese” så måste man hålla sig till det receptet. Annars är det är som att kalla inlagd sill för matjessill bara för att båda recepten innehåller sill…

Det finns  ett ursprungsrecept arkiverat i Bologna någonstans, om det var på stadsarkivet eller i kommunhuset, och man blir ju grymt nyfiken på det där receptet. För faktum är att det florerar en mångd recept på ”bolognese”. En del nämner lever, andra selleri, en tredje säger en skvätt grädde en fjärde champinjoner. Ja ni hör ju själva, det här måste redas ut ordentligt, och man måste gå till själva ursprungskällan. Dvs Bologna.

Eftersom mat är i ständig förändring, och ett så klassiskt recept har tusentals experter (läs bolognesiska husmödrar) så finns det ju givetvis varianter.  Jag tycker ju att min mammas recept är super, men det går nog inte att klassificera som alla bolognese. Svärmors köttfärssås är inte så dum den heller, men det är mer tomatsås med köttfärs i. Alla Pugliese, liksom.

Resultatet av mina efterforskningar resulterade i

  1. det arkiverade originalreceptet på ragu alla bolognese.
  2. en gästblogg med ett recept direkt från Bologna. Svärmors eget. Kan det bli mer genuint?
  3. en gästblogg från Sverige, med lever i receptet. Matglädje när den är som bäst.

 

Här hittar ni länkar till några andra recept därute i etern. Vem vet, kanske något av dem blir din nya favorit?

http://annamariasmatblogg.blogspot.se/2007/09/sl-bolognese.html

http://gabriellasmat.com/2012/05/27/spagetti-bolognese/

http://cosmoscatten.wordpress.com/2012/06/05/pasta-bolognese/

http://pappakock.se/2013/04/18/pasta-bolognese/

Och så en av mina favoritbloggar, på engelska:

http://jovinacooksitalian.com/2013/10/22/a-fall-bolognese-style-dinner/

 

Advertisements

3 thoughts on “Köttfärssåsutmaningen

  1. Thank you for the link to my post on bolognese sauce. You are right – there are probably thousands of ways to make this sauce.- you just have to try a few recipes and use ingredients that you like in the recipe. It can be bolognese without having an authentic label.if you like the way it tastes.

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s