Basrecept · Budget · Buffet · Tapas och smårätter · Utflyktsmat

Tortilla, en spansk pärla

Perfekt utflyktsmat, gott till en kall öl, en bra bas till plockmat, och barnen älskar det. Den spanska omeletten, tortilla, är en riktig pärla! Om det finns en enda maträtt som enar Spanien vågar jag påstå att det är tortillan, den hittar man överallt, från norr till söder, ja till och med färdig i mataffärens kyldisk. Det har blivit en av våra absoluta favoriter.

Vi gör ofta en när vi har gäster, till exempel. Jag skär den i rutor, ca 2×2 cm och sätter tandpetare i så blir det perfekt plockmat till fördrinken.

Först potatis
Först potatis

Och jag reser ingenstans utan en tortilla med i bagaget! Dels har jag mat om jag reser själv, och slipper köpa tråkig flygplatsmat, dels har vi något mättande som barnen tycker om och är lätt att äta i bilen. Jag vågar påstå att det är ett perfekt mellanmål i skidbacken också!

Sen löken
Sen löken

Det tog ett tag innan jag fattade hur man ska göra, men så en dag kom vår härlige venezuelanske (!) granne upp och visade hur man gör. Han har jobbat på olika restauranger i Spanien och blivit mästerkock på kuppen. Han visade mig tricken, och efter det går det som en dans!

Blanda allt med äggen
Blanda allt med äggen

Det är egentligen jättelätt: fräs först potatis och sedan lök i generöst med olja. Blanda med äggen och salta. Häll tillbaka i stekpannan. Stek på svag värme och vänd med hjälp av en tallrik när det har stelnat i kanterna. Hjälp tortillan ner i stekpannan igen och stek tills den börjar bli fast i mitten. Klart.

Stek på svag värme
Stek på svag värme

Men det finns ju en massa tricks som gör skillnaden. Proportionerna kommer nedan, men man behöver potatis, ägg, lök och salt.

Vänd och häll tillbaka ner i stekpannan
Vänd och häll tillbaka ner i stekpannan

Här kommer den utökade beskrivningen:

 • Värm en rejäl skvätt olja i stekpannan. När det är varmt, men inte hett, ska potatisen i. Potatisen ska liksom koka, inte stekas, och den ska inte ta färg, bara bli mjuk. Det kan ta upp till en kvart innan den är klar.
 • Under tiden ska äggen vispas upp i en stor skål.
 • När potatisen är klar ska den blandas med äggen. Låt så mycket olja det går vara kvar i stekpannan, använd en hålslev.
 • Lägg löken i stekpannan och gör samma sak, dvs koka löken i oljan.
 • Ta upp löken med hålslev och blanda med äggsmeten. Salta.
 • Häll bort det mesta av oljan och häll äggsmeten i stekpannan. OBS det ska vara högst medelvärme, annars bränns tortillan medan den fortfarande är rinnig i mitten.
 • Efter sisådär fem minuter ska tortillan vändas. Hur vet man när det är dags? ”Det känner man på doften” sa grannen, och han hade rätt! Man kanske måste öva några gånger innan man känner doften, men när man liksom känner doften av stekt ägg är det dags. Ett annat tecken är att den är tillräckligt stadig i kanterna att den håller ihop när man försöker lyfta den lite försiktigt med en stekspade. Den ska vara alldeles lös och rinnig innanför kanterna!
 • Man vänder genom att lägga en tallrik upp och ner på stekpannan: tag sats och vänd snabbt upp och ner på hela härligheten. Var lite försiktig och kolla att tortillan verkligen släpper från stekpannan.
 • Ställ tillbaka stekpannan på spisen, och ”häll” försiktigt ner tortillan med kladdiga sidan ner. ”Stoppa om den” med hjälp av en stekspade eller träsked.
 • Låt tortillan steka klart och få färg. Den ska börja bli fast i mitten, då är den klar. Återigen: lukta på den. Ha lite is i magen, det kan ta upp till tio minuter innan den är klar.
 • Tortilla ska vara lite krämig i mitten (det hävdar alla, inklusive vår barnläkare), inte kladdig, inte torr. Den blir krämig och fin om man har tålamod och lagar den på svag till medelvärme.
tortilla 7
Stoppa om den och snygga till kanterna.

Och här kommer tricken:

 • Använd en teflonpanna utan en massa repor, annars finns det risk att tortillan fastnar.
 • Om man vill spara in på oljan kan man koka potatisen istället för att tillaga den i olja. Det blir kanske inte precis lika gott, men klart färre kalorier. Jag gör alltid så. Min spanska väninna skär potatisen i bitar och kör den i micron…
 • Det är en bra idé att mosa potatisen lite med en potatisstöt mot slutet. Det ska inte bli mos, men potatisen ska liksom mjukas upp ordentligt och brytas i mindre bitar.
 • Låt tortillan vila ordentligt, gärna till nästa dag. Den är inte god kall, så ta ut den ur kylen ett par timmar innan den ska serveras. Om du ställer in den i kylen, så låt den svalna ordentligt först, och täck helst med folie. Plast blir lite väl tätt, och det är lätt att den ”svettas” och blir blöt på undersidan.
tortilla 8
Gyllenbrun och läcker!

Och till sist proportionerna:

Tricket med en stadig och fin tortilla är mycket potatis. Jag menar: mycket potatis. Det ska vara en potatis mer än antalet ägg. Vad är då ”en potatis”? Jo, en sån där normalstor, ungefär stor som två ägg.

Till min lilla stekpanna på 23 cm tar jag:

 • 5 ägg
 • 6 potatisar, som jag skär på längden och skivar i tunna skivor och sedan kokar lätt.
 • en normalstor lök, finhackad
 • en rejäl skvätt olja.
 • ca en tsk salt

Tortilla är inte snabbmat, men det är värt varje minut av tålamod!

Den uppmärksamme läsaren ser att det inte är mitt kök. Jo, det är det, eller rättare sagt var: den här tortillan har dokumenterats i mitt kök i Madrid!

3 reaktioner till “Tortilla, en spansk pärla

  1. That is how they do it in Spain! They cut a slice (like a cake) and put it on a piece of bread. So easy and simple, yet fantastic. Mmmm…, with a small glass of ice cold beer…
   Now I got nostalgic for Madrid 😀

   Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s