Lyx · Rom · Tapas och smårätter · Tillbehör

Judiska kronärtskockor

Vill man äta typisk, traditionell romersk mat gör man bäst i att ta sig till de judiska kvarteren precis nedanför Testaccio, bredvid Isola Tiberina. Och de är ena riktiga mästare på kronärtskockor där i kvarteren.

(Here is a link to this post in English)

Det här är grejer, det!
Det här är grejer, det!

En specialitet är carciofi alla giudia, judiskans kronärtskockor. De är friterade, krispiga och fina, nästan lite som chips, fast mycket godare. Och själva kronärtskocksbotten är fortfarande mjuk och mjäll. Underbart!

Tydligen åts (äts?) dessa kronärtskockor i samband med Yom Kippur, efter 24 timmars fasta, och denna tradition har givit denna rätt dess namn. Jag är inte jude, så jag kan inte verifiera den här historien. Däremot kan jag verifiera att det nog är lite väl tungsmält efter 24 timmars fasta…

Den här rätten ”ska enbart göras med  romerska mammole” enligt traditionalisterna (dvs ungefär 85% av den italienska befolkningen…). Men hur många har tillgång till mammole-kronärtskockor, undrar man ju… Det går säkert bra med en annan sort, helst lite runda snarare än de toppiga med en liten tagg längst ut på varje blad. Ni ser skillnaden på bilderna ovan.

Så här gör man:

 • Börja med att rensa kronärtskockan: skär av stjälken men lämna ungefär 4 cm. Ta bort de yttre, hårda bladen tills de inre och lite mjukare kommer fram. Snärta av dem genom att vika dem utåt.
 • Ta sen och skär bort toppen på de bladen som är kvar med en vass kniv. Skär liksom lager för lager, så att de blir en aningens toppig form. Nu borde skockan ha fått formen av en ros.
 • Nu är det dags att ta bort den nedre delen av de yttre bladen. Putsa bort det gröna på undersidan av skockan och ta även bort det yttersta träiga av stjälken. Använd en vass liten skalkniv.
 • Ta ur de minsta bladen i mitten, och försök få ut så mycket av ”skägget” i mitten. Det blir luddigt och trist i munnen. Mycket ”skägg” betyder att de börjar bli lite övermogna, så välj din skocka med omsorg.
 • Lägg varje rensad skocka i ett vattenbad där du klämt i minst en citron. Låt citronen ligga med i vattnet. Kronärtskockor är fulla med järn och oxiderar väldigt snabbt. Låt dem ligga i vattnet minst tio minuter.
 • Ta upp dem ur vattnet och slå dem lite försiktigt mot varandra så att bladen öppnar upp sig lite.
 • Lägg dem en eller två i taget i het olja, men inte frityrhet, ca 140 grader blir bra. Lägg inte i för många skockor, då går temperaturen på oljan ner för mycket (jag är som vanligt för ivrig och gör alltid om just detta fel!).
 • Fritera dem tills de börjar mjukna i roten, det kan ta upp till tio minuter. De ska ta färg, men får inte bli för friterade: de ska ner i oljan igen (Tips om fritering finns här).
 • Ta upp skockorna och ställ dem försiktigt upp och ner på hushållspapper. Låt dem svalna så att du kan ta i dem.
 • Sära försiktigt på bladen med en gaffel så de ser ut som en utslagen ros.
 • Salta och peppra generöst, och låt dem stå någon minut.
 • Värm upp oljan till frityrtemperatur (ca 180 grader) och fritera skockorna en andra gång. Nu ska de bli riktigt frasiga och ta ordentligt med färg, utan att brännas vid. En minut räcker gott och väl!

Servera dem riktigt varma som en förrätt, som tilltugg eller bara för att det är så vansinnigt gott!!

Vi brukar fritera kronärtskocka lite lätt i mindre bitar och ha som tilltugg en fredag eller lördag medan vi lagar mat. Det är inte så dumt det heller…

carciofi fritti

Buon appetito!

Annonser

15 reaktioner till “Judiska kronärtskockor

  1. Thank you Jovina!
   I am, as always, flattered that you take the effort to understand my Swedish. As soon as I have the time I will write the post in English and put up a link.

   Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s