Basrecept · Dryck · Uncategorized

Limoncello

Limoncello är ”tantdricka” i Italien. Inte så att kvinnor smuttar limoncello som en äldre typ av engelsk dam smuttade sherry, utan när de väl tar sig ett glas starkt blir det väldigt ofta limoncello. Efter en lång och mäktig lunch på restaurang, till exempel.

Väldigt många gör limoncello hemma. Bara man har en handfull citroner man inte vet vad man ska göra av, och lite sprit, så är det den enklaste saken i världen att göra limoncello. För att vara på säkra sidan dubbelkollade jag med svägerskan, och hon sammanfattade receptet så här:

”Ta en kvart alkohol, 3-4 citroner. Skala med potatisskalare och lägg skalet i spriten minst 3-5 dagar, helst en vecka. Koka upp en halv liter vatten och 350 gram socker till en sockerlag. Låt svalna, häll i alkoholen utan skal. Klart.”

Jo, så enkelt är det. Men så är det ju det där med sprit, alkoholstyrka, etc.  I Italien säljer man 95% alkohol i mataffären, bredvid whiskyn och ginet. Det finns både som hel- och halvlitersflaskor. Un quarto d’alcool, som hon sa är alltså 250 ml 95% sprit. I Sverige är det ju få som har tillgång till så stark alkohol, så det blir till att räkna lite om man ska ha systembolagssprit. Mer om det nedan.

Sen kommer vi till citronerna. Eftersom väldigt många i det här landet har tillgång till hemodlade citroner i en eller annan form, så har de inte problemet med anti-mögelmedel, mm. Jag rekommenderar obehandlade ekologiska citroner, i alla fall obehandlade. Citronerna ska först tvättas ordentligt så det inte är smutsiga. Gärna med skrubbsvamp i varmt vatten. Sen ska de skalas fint så att så lite som möjligt av det vita kommer med. Potatisskalare är som sagt ett bra verktyg.

En vecka i spriten blir bra. Sen ska man koka sockerlag. Och kom nu ihåg: vänta tills sockerlagen är rumsvarm innan den blandas med alkoholen, annars riskerar man att alkoholen dunstar bort ”i onödan”, och det vill man ju inte.

limoncello 6
Sockerlag

Sila av skalen, häll blandningen i en flaska, och sedan på med sockerlagen. Visst är det märkligt att en klar, lätt gulfärgad alkohol blandad med klar sockerlag blir grumlig limoncello…

Sammanfattning. Man behöver:

  • 3-4 fina gula citroner
  • 250 ml 95% sprit
  • en halv liter vatten
  • 350 g socker

Med svensk systembolagsalkohol

  • 4 citroner
  • 400 ml brännvin special (60%)
  • 350 g socker
  • 3,5 dl vatten

Jag erkänner villigt att jag inte är så bra på att räkna, så de här proportionerna har jag fått fram med lite hjälp av olika experter på området (dvs folk som inte bara kan räkna, utan kan räkna på alkohol och annat kemiskt). Det ska bli ungefär samma alkoholstyrka som i mitt ursprungsrecept, dvs ca 30%.

Så här gör man:

  • Tvätta citronerna ordentligt i varmt vatten.
  • Skala dem med potatisskalare, så lite vitt som möjligt får komma med
  • Lägg skalet i spriten i ett glas- eller keramikkärl med lock i minst tre dagar, helst en hel vecka.
  • När det är dags, koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt sedan svalna helt.
  • Sila spriten och häll i en flaska (med hjälp av en tratt förstås).
  • Häll i den nu kalla/rumsvarma sockerlagen (återigen med hjälp av en tratt).

Klart.

Iskall limoncello är perfekt sommardricka, varför inte till midsommarbuffén? Vi har oftast vår limoncello liggandes i frysen så den är kall när den behövs.

Limoncellon är provdrucken, så det har inte jäst denna gång. Jag har till och med vågat mig på att ge bort ett par flaskor…

12 reaktioner till “Limoncello

    1. Bra fråga! Haha, jag funderade på samma sak… Varför inte sno ihop en lemon curd? Passar utmärkt i tårtor, eller varför inte på en macka till eftermiddagsfikat? Det finns massor med recept på internet.
      Lycka till!!

      Gilla

  1. Fick en kasse citroner från en kompis trädgård och ska knåpa ihop en limoncello. Min svärmors recept är 4-5 citroner, 1 liter alcool, 1 kg socker, 1 liter vatten. Den blir jättegod men inte lika gul. Kanske ska hiva i lite extra skal i år då….

    Gilla

Lämna ett svar till Tuscas Värld Avbryt svar