Lyx · Pasta · Primo piatto/primer plato

Gnocchi med sparris och räkor

Gnocchi är en lite speciell pasta och påminner lite om klimp, faktiskt. Gnocchi är oftast gjort på en deg med kokt potatis iblandat, men även andra mjölsorter förekommer. Originalet, som ju givetvis är äldre än det med potatis eftersom potatisen kommer från Sydamerika, gjordes tydligen på mandelmjöl, bland annat.

Mina glutenfria gnocchi
Mina glutenfria gnocchi

Säger man gnocchi idag, menar man i de allra flesta fall gnocchi di patate. De mättar otroligt effektivt, men är lite mjöliga i sin konsistens. Det är inte min favoritpasta, direkt, men det slinker ner även det.

Maken kom mycket nöjd hem med en påse glutenfria gnocchi häromdagen, så var det ju bara att sätta igång att hitta på något. Det blev med sparris och räkor. Sparris passar perfekt, eftersom deras lite krispiga konsistens är ett bra komplement till gnocchins mjölighet.

skuren sparris
Sparrisen, skuren och klar

För två kan man ta:

  • 150-200g gnocchi gjort på potatis (de mättar som sagt ordentligt, och det här blir en komplett måltid)
  • ca 150 g sparris, rensad (ett halvt knippe ungefär, beroende på kvaliteten)
  • En näve räkor, helst råa, men kokta går bra de med.
  • en salladslök eller 1-2 msk hackad mild lök
  • en skvätt vitt vin
  • lite mejram (eller oregano)
  • olivolja

Och så gör man så här:

  • Putsa och skölj sparrisen. Jag brukar ”snäppa” sparrisarna genom att ta ett lätt tag om den vita nedre delan, och en bit ovanför, sedan böjer jag sparrisen tills den går av. Man får försöka forcera lite lätt så det går av så långt ner som möjligt. Men om man trycker till för hårt kommer det hårda och träiga med. Man får öva lite.
  • Skär sparrisen i små slantar. Om du misstänker att du snäppt bort för mycket kan du ju slanta ner det mjukaste av det du just rensat bort. Jag menar: det är ju dumt att slänga bort prima sparris…
  • Spara sparristopparna, ca 2-3 cm.
  • Hacka löken.
  • Fräs sparrisen på ganska hög värme ett par minuter. Lägg i löken och de råa räkorna. Häll i vinet, och salta lite. Rör och låt fräsa i ca en minut.
  • Koka gnocchin enligt anvisningarna (det brukar röra sig om 1-2 minuter med färsk gnocchi).
  • Ta upp pastan men hålslev och lägg i stekpannan med sparrisen och räkorna. Om du använder kokta räkor (dvs de ”vanliga” ishavsräkorna) ska de läggas i nu. Lägger du i dem för tidigt blir de sega.
  • Låt det ta smak, strö över lite mejram och servera genast. Ett glas krispigt vitt vin passar utmärkt till. 

PS: Gnocchi uttalas ”njåcki”, INTE ”gnotschi” som jag har hört några gånger….

Annonser

4 thoughts on “Gnocchi med sparris och räkor

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s