Lazio: så mycket mer än Rom · Livet i Italien

Ekologiskt jordbruk

Jag läste i en EU rapport att Italien är på Europas topp-tre-lista när det gäller storleken på åkerareal med ekologiskt jordbruk. Det är ju bra, med tanke på att en stor del av landet verkar vara åkermark om man tittar ut genom bilrutan när man är ute och åker.

Vi var på en sådan gård i söndags och åt lunch med vänner. Det var verkligen underbart! Gården ligger ett fåtal kilometer från havet, och solen glittrade i vattnet genom den disiga fukten. Det till och med doftade grönt och luften sjöd av liv från alla insekter och fjärilar.

Det var ju givetvis en agriturismo vi besökte, och en riktig sådan som bara serverar mat som kommer från gården, inte en förtäckt restaurang som köper in alla sina råvaror.

Köttet som serverades kom ifrån deras egna kor som gick fritt och betade. Maremma-kor, de är kända för sitt goda kött, och det var verkligen helt fantastiskt. Det är sällan il secondo är särskilt upphetsande på italienska restauranger, krutet brukar läggas på pastan, men det här… Vi kommer att återkomma bara för köttets skull. Och köpa med oss från gårdsbutiken som givetvis var stängd eftersom det var söndag.

 

Det var lite tidigt för bondbönorna, som just hade gått i blom, men en och annan kronärtskocka fanns ju förstås.

De odlar givetvis sina egna kryddörter, fattas bara annat. Och säg, när såg ni grisar bökandes ute i leran sist?

Måltiden avslutades med en härlig glutenfri chokladtårta. Den ska jag återkomma till någon annan gång, för jag fick receptet…

torta caprese

5 reaktioner till “Ekologiskt jordbruk

  1. Så glädjande nyheter! Att det satsas på naturligt och ekologiskt. Ska erkänna att jag brukar fundera i affären, ska jag välja grönsaker från Holland, Italien eller Spanien…. Kanske ska satsa på Italien från och med nu.

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s