Barnvänligt · Basrecept · Inspiration · Kötträtter · Pasta · Primo piatto/primer plato · Uncategorized · Utmaningar

Ragù alla bolognese 1 – gästblogg

Jag har fått in ett par härliga recept på ragù alla bolognese till bloggen i samband med  köttfärssåsutmaningen som passar utmärkt som gästbloggar. Här är första bidraget, från Sverige. Efter att ha surfat runt på olika italienska matsajter så tycker jag att det här är ett bra recept. De här ingredienterna dyker upp ideligen, där en del säger att lever ska vara med, andra inte. Det kanske är en smaksak, trots allt? Vem vet? Hur som helst, dagens gästbloggare går i god för att det här är världens kanske godaste köttfärssås! 

Varsågoda:

Vem gillar inte världens godaste spaghetti och köttfärssås? Det här receptet är ganska lätt och väldigt gott, lite meckigt med finhackandet bara, om man gör till många. Och det ska sägas att detta är perfekt för en större middag, för det lagar sig själv, när man väl har hackat klart. Och alla gillar det, som sagt. Även de som inte gillar lever brukar gilla detta. Denna köttfärssås gör sig även väldigt bra i en lasagne.

Receptet kommer från en sån här gammal pastakokbok som man köper på bokrean på Ica Maxi och sedan ger till Myrorna för att man inte använder den. Fast denna har jag lagat massor ur och tänker inte ge bort! Alla pastarecept är förvånansvärt bra!

Visst blir man sugen?
Visst blir man sugen?

Varför jag antog utmaningen att gästblogga? Det här receptet är så gott så det förtjänas att spridas och dessutom ska det ju ändå lagas mat så då kan man ju lika gärna fota och skriva lite också.

Ingredienser 4 p: 50 g smör 180 g bacon 1 stor gul lök 1 morot 1 selleristjälk 400 g nötfärs 150 g kycklinglever 5 dl köttbuljong (eller 5 dl vatten plus 1 buljongtärning) 2,5 dl tomatkross 1, 5 dl rödvin 1 krm muskot

Liisa 8

Finhacka allting (även levern)! Det är det enda som är lite pillrigt. En bra tumregel, för många rätter för övrigt, är att ingredienserna i en gryta ska ha ungefär samma storlek, då blandar de sig fint. Och här är det ju köttfärsen som sätter standarden, så finhackat ska det vara!

Sen smälter man smöret i en stor gryta eller kastrull och tillsätter baconet och bryner. Tillsätt sedan lök, morot och selleri och fräs tills det är glansigt och fint, kanske 5-10 min.

Sedan i med köttfärsen och fräs tills det är genomstekt. Tillsätt sedan levern (om kycklinglevern innehåller mycket vita såna här trådar, så ta bort dem) och fortsätt bryna.

Tillsätt sedan resten; buljong, tomatkross, vin och muskot. Tillsätt salt och peppar efter smak. Tänk på att baconet är salt, liksom buljongen, så det kanske inte ens behövs något salt. Låt folk salta vid bordet i stället.

Nu får det hela stå och puttra på ganska svag värme i 2-5 timmar. Jag brukar ha ett lock på sniskan, så det ångar ut lite. I början ser det ut som en vattnig gryta, och ju längre det får koka desto krämigare och fylligare bolognese! Men glöm inte att kolla då och då så att det inte kokar torrt! Tillsätt i så fall mer buljong/vatten.

Servera med en pasta of your choice. Nu blev det en tjockare ihålig spaghetti, Bucatini. Roligt sort, som sugrör. Och servera självklart med färskriven parmesan och ett gott rött vin.

Det här verkade ju uppskattas av både stora som små… Det är ett bra kriterium, tycker jag. Jag tackar så hjärtligt för inlägget och hoppas att ni har fått inspiration till er egen köttfärssås. Jag återkommer snart med en version från mitt eget kök. 

Annonser

4 reaktioner till “Ragù alla bolognese 1 – gästblogg

  1. I make a tomato sauce with meat, as well as a Bolognese. It is sucha great ragu and the recipe you posted is a good one. A Bolognese is definitely worth th time and effort. Thank you for finding and sharing this recipe.

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s