Råvaror · Samtidsspaning

Tänk till!

Jag såg  i en artikel i Dagens Nyheter  att en av kändiskockarna ”avslöjat matfuskare” som försökte sälja sparris som svensk fast det är uppenbart att svensk sparris knappt orkat spränga tjälen ännu.

Min första tanke var ”källkritik”. Jo, jag är ju akademiker och svänger mig med lite tjusiga termer ibland, men jag tycker nog att man måste vara lite kritisk till allt som verkar vara för bra för att vara sant.

Minns ni oxfilén som var färgad fläskfilé? Den var tydligen så där jättebillig att man kanske skulle ha dragit öronen åt sig.

Och all färdiglagad mat med hästkött? Återigen kanske man måste fråga sig vad som ligger i lådan och om priset verkligen är rimligt.

Mat har historiskt aldrig varit så billigt som idag. Kött, till exempel, är inte längre en svåråtkomlig lyx för jul och påsk, utan serveras varje dag.

Men vilket pris betalar vi för den där billiga maten? En djurhållning som är allt annat än smaklig, där man skeppar kor från Polen till Frankrike till Italien. En spannmåls-och grönsaksproduktion där slutprodukten allra oftast är smaklös och kanske fattas även en del av de näringsämnen som borde finnas i den.

Åk till vilket europeiskt land som helst och fråga varifrån den bästa mest genuina maten kommer, så kommer du få svaret ”i detta land”, dvs samma du befinner dig i. Irländare vill ha irländskt vete, tyskar tyska äpplen, spanjorer spansk mjölk, och så vidare.

Men i jakten på billig mat blir produktionen sekundär och till och med på löpande band. Matvaror som kan odlas runt knuten kommer istället från andra änden av Europa. Dill från Italien i en svensk matbutik i juli, till exempel. Varför då? Dill som växer så bra i Sverige och faktiskt inte används direkt i det italienska köket.

Det är ingen slump att ekologiskt, närodlat och högkvalitativt är i ropet. Det finns uppenbarligen folk som har tröttnat på massproduktionen av mat och är beredda att betala lite mer för att få bra, goda och etiskt producerade råvaror.

Och det är här den där ”svenska sparrisen” kommer in i bilden. Låt dig inte bli lurad i din jakt på bra mat!

Stanna upp.

Tänk till.

Är priset rimligt? Kan det verkligen finnas svensk sparris i mars? Är de där jättestora jordgubbarna verkligen svenska och värda ett högre pris? Är svenska jordgubbar överhuvudtaget värda ett högre pris? Borde det inte vara tvärtom? De har ju inte åkt lastbil lika långt som de belgiska eller spanska.

Använd huvudet, fråga och ifrågasätt. Det är det jag vill säga. Var lite källkritisk, helt enkelt.

Och du, man kan äta mindre portioner och på så sätt få råd med lite bättre mat. Och så slipper man banta på kuppen.

 

 

Annonser

4 reaktioner till “Tänk till!

  1. You are so right. Just today at the market, they had a sale on plums. Plums! This time of the year! No mention of where they came from and I didn’t bother to ask. We may not be 100% certain of where all of our food comes from but common sense should not be ignored.

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s