Basrecept · Buffet · Mexikanskt · Uncategorized · Vegetariskt

Vegetariska tacos

Tacos verkar ju tillhöra standardrepertoaren när det gäller svenskt fredagsmys.  Men hur gör man om man vill ha ett mättande, och varmt, vegetariskt alternativ? Tja, hur gör de i tex-mex-land? De använder bönor, förstås!

Jag har en väninna från El Paso/Ciudad Juarez i Mexico, och hon är en gudinna i köket.  Nu bor vi tyvärr långt ifrån varandra, men när vi hade möjlighet träffades vi sisådär varannan vecka. Allt som oftast över ett dukat bord.

Frijoles refritos med lite annat smått och gott
Frijoles refritos med lite annat
smått och gott

Det hände att hon gjorde tacos, och de hade inte mycket gemensamt med de man hittar i ett svenskt hem. Ljuvligt… Och starkt!

Hon brukade göra frijoles refritos, omstekta bönor, som ett vegetariskt alternativ till sina tacos. Det var faktiskt hennes ena dotters absoluta favoriträtt. Hon brukade givetvis koka sina bönor själv, det blir ju godare så, men det går faktiskt nästan precis lika bra med vanliga burkbönor.

Man behöver:

  • 1 burk vita bönor
  • en vitlöksklyfta
  • lite olja

Man gör så här:

  • Värm upp en stekpanna med en skvätt olja och en vitlöksklyfta.
  • Ta bort vitlöken när den börjar ta färg.
  • Öppna burken och häll av lite av spadet.
  • Häll i bönor plus spad i stekpannan.
  • Mosa med en potatispress
  • Klart.

Det behövs inget salt, ingenting. Väninnan hade i lite ost ibland, men oftast inte.

PS: Jag använde röda bönor en gång. Det blev en väldigt oaptitlig rosa gucka. Håll er till vita, det är mitt tips.

Annonser

2 thoughts on “Vegetariska tacos

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s