Barnvänligt · Fisk och skaldjur · Secondo piatto/segundo plato · Snabblagat

Fisk i galet vatten

Pesce all’acqua pazza. Jo, det betyder faktiskt ”galet vatten”. Typiskt italienskt, de gillar att ha mustiga namn på saker och ting.

Inte galen fisk, bara galet vatten...
Inte galen fisk, bara galet vatten…

Men vad är då ”galet vatten”, kan man undra. Först trodde jag att man använde kolsyrat vatten, det vore ju galet om något, sen fick jag för mig att man använde peperoncino, för det är ju galet att dränka den delikata fisksmaken i het pepparfrukt.

Men nej, namnet kommer högst troligt från det faktum att man en gång i tiden lagade denna fisk med havsvatten. Salt var dyrt, och få hade råd att använda salt till allt. De som bodde vid havet passade helt enkelt på att koka sin fisk i det salta havsvattnet.

En präktig orata
En präktig orata

Man vet inte riktigt varifrån den här rätten kommer. El del säger Neapel, andra Ponza, som är en ö utanför den thyrrenska kusten, ca halvvägs mellan Neapel och Rom.  Ganska säkert är att den är i från ungefär det området, eller kanske söder om Neapel. Fisk, tomater, vitlök och saltvatten finns ju längs hela italienska kusten.

Nedbäddad med tomater, vitlök och persilja
Nedbäddad med tomater, vitlök och persilja

Det här är en god och fräsh fiskrätt, som i mångt och mycket reder sig själv. Man kan använda hel fisk eller fileer, man tar det man har till hands. Helst ska man ju ha medelhavsfisk såsom havsabborre (spigola), eller guldbraxen (orata), men vit fisk i allmänhet går bra. Leta reda på en seriös fiskaffär och be att få en fisk du inte provat förut!

dags att filéa fisken
dags att filéa fisken

Färskt är ju godare, men visst, fryst fisk går säkert bra det med.

För två kan man ta: 

  • 400 g vit fisk, gärna hel
  • 200g körsbärstomater.
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • Några kvistar slätbladig persilja
  • salt och peppar
  • vitt vin och vatten
Pinfärsk fisk är lätt att filéa...
Pinfärsk fisk är lätt att filéa…

Gör så här:

  • Rensa och fjälla fisken om det är hel. Ta bort ryggfenorna.
  • Lägg fisken i en ungssäker form.
  • Om fisken är hel, stoppa in lite vitlök, salt och persilja i magen.
  • Dela tomaterna i bitar och lägg runt fisken.
  • Skiva vitlöksklyftorna och lägg med tomaterna.
  • Strö över persilja.
  • Häll på lika delar vin och vatten tills det nästan täcker hälften av fisken.
  • Salta och peppra.
  • Ställ in i varm ugn, ca 225 grader tills fisken är klar. Hur lång tid det tar beror ju på vilken fisk du har använt dig av.
  • Är fisken hel kan man prova att dra lite i sidofenan. Släpper den lätt är fisken klar. Filéer ska vara helt vita i mitten, inte lite genomskinliga. Men låt inte fisken bli överkokt, då blir den torr och tråkig.
  • Filéa fisken om den är hel, och lägg ner den i formen igen tillsammans med tomaterna och såsen.

Servera med sallad och ugnspotatis.

Färdigt att servera
Färdigt att servera

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Fisk i galet vatten

  1. FYI the email version of this post did not link to your blog. The link must not be working. I was able to get to this post by going directly to your blog.
    This is a good post on one of my favorite recipes for crazy water. The recipe I usually make is Marcella Hazan’s. Your recipe looks delicious and I will definitely to make it as soon as cherry tomatoes are in season here..
    Jovina

    Gilla

    1. Thanks for letting me know!
      There was something strange with the post when I posted it this morning. I had to share it twice on FB, for example… Now it works on FB at least. :-/

      Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s