Buffet · Inspiration · Påsk · Spanien · Tapas och smårätter

Fyllda svampar

 

Min mamma kallar det här för falska sniglar. Jag som ätit en (1) snigel och aldrig gör om det igen kallar det för fyllda svampar. För det är just vad det är.

De gör succé varje gång, faktiskt, för det är ena läckra rackare det här.

De har sin upprinnelse i en av min mans jobbmiddagar när vi bodde i Madrid. De gick till ett baskiskt tapasställe (det heter pintxos i baskien) och maken kom hem och sa att han hade ätit grymt goda svampar. Helgen efter gjorde han så som han mindes dem, och bjöd in grannen på en aperitivo. Grannen, som själv är en gud i köket,  föll pladask för svamparna. Sedan dess gör vi dem minst ett par gånger i månaden.

De är lätta att göra, de här svamparna, men lite pilliga.

De ingår i vårt ”fredagsmys”, dvs vi gör en omgång och har som fördrink  när vi lagar mat. Barnen äter oftast före oss, så vi får lite lugn och ro, och så lagar vi mat och tar en drink medan de äter.

Så umgås vi i vår familj. Högljutt, lite rörigt, full fart, och inte särskilt ordnat. Inte så svenskt kanske, men så bor vi ju i Italien, och jag tycker det är lite sent för dem att äta vid niotiden när vi sätter oss till bords. Att ta fördrink till deras middag är perfekt!

Nåja. Svamparna.

Till 8-12 svampar behöver man ungefär:

  • En omgång champinjoner
  • Lufttorkad skinka, kanske 50 gram. Det går bra med en billigare färdigpackad variant, men helst ska det ju vara jamón iberico
  • Ost. Gärna en mustig queso manchego, men parmesanost eller annan lagrad smakrik ost går bra det med. OBS. Använd inte hushållsost eller någon annan olagrad, mjuk ost som smälter till en gegga.
  • Vitlök. Massor. Kanske 2 stora klyftor
  • Persilja (slätbladig!), 3-4 präktiga kvistar
  • Lite peperoncino. Men bara lite.
  • Proportionerna beror ju lite på antal och storlek på svamparna, man får ta ett ögonmått och höfta lite. Vi tar ungefär lika volym skinka och ost.

 

Och så gör man så här:

  • Gör ren svamparna och ta bort foten
  • Ställ in dem med ”öppningen” uppåt i varm ugn (ca 225 grader) tills de fyllts med vätska, det tar ca tio minuter.
  • Ta ut dem ur ugnen och häll bort vätskan.
  • Under tiden de står i ugnen är det smart att förbereda fyllningen:
  • Skär skinka, och, vitlök, pepparfrukt och persilja i små små bitar. Häll i en liten skvätt oliviolja, men bara ca en tesked till fyllning för sisådär 8-12 svampar.
  • Fyll svamparna med fyllningen. Fyll dem ordentligt, men inte så det rasar ut. Det sjunker liksom ihop under tillagningen.
  • Gratinera igen i ugnen tills osten börjar smälta. Ungefär tio minuter.

Servera.

fyllda svampar 1

Man kan ju givetvis ”förgrädda” svamparna en stund i förväg om man vill, och det går utmärkt att ha dem stående färdigfyllda för att sättas in i ugnen när gästerna ringer på dörren.

De gör sig väldigt bra till mingelfest, påskbuffet, fördrink, eller förrättsbuffet. Ett glas härligt rödvin till gör ju inte saken sämre.

Advertisements

5 thoughts on “Fyllda svampar

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s