Jul · Kötträtter · Påsk · Puglia

(Påsk)lamm från Puglia

Vill du servera lamm till påsk men inte vet riktigt hur du ska göra? Då är det här ett bra alternativ. Man kan förbereda långt i förväg, och sedan sköter det sig själv i ugnen.

 

påsklamm 2

Min man tycker att det här är ”söndagsmat”, dvs lite lyxigare och lite mer tillagat. Då ska man komma ihåg att han kommer från en enkel syditaliensk familj, och de som den stora majoriteten åt kött oftast på söndagar. Om man åt det mitt i veckan var det oftast en tunn skiva stekt kött utan större finesser, serverad med sallad efter en tallrik pasta.

Pastan stod ju givetvis i fokus även en söndag, men mamman hade lagt ner lite extra energin också på il secondo, dvs rätten efter pastan.

Äter vi lamm när vi hälsar på familjen så äter vi det här. Lamm är givetvis lite lyxigt, eftersom det ju bara finns på våren. Eller så var det en gång i tiden i alla fall. Så det här är påsk- eller julmat, helt enkelt.

Man kan använda både lammkotletter och skivad lammstek till det här. Här i Italien säljer de tråg med blandade bitar, och de är perfekta.

påsklamm 4

 

Man behöver:

  • Lamm  i bitar. Det är svårt att ange proportionerna här, det beror ju på vilken styckningsdel man använder sig av. Minst fyra små kotletter per person vågar jag påstå.
  • Potatis, 2-3 per person om man inte äter någon pasta innan, annars 1-2 per person.
  • Lagerblad (2 till 4 personer)
  • Körsbärstomater (kanske 5 till 4 personer)
  • Lök (ca 1 till 4 personer)
  • Ströbröd
  • Olivolja
  • Vatten
  • Salt och peppar

Gör så här:

  • Skala och skär potatisen i stora stavar
  • Skär löken i klyftor.
  • Dela tomaterna i 2-3 bitar
  • Lägg först potatis och lamm i en ugnssäker form. Det ska ligga i ett lager, inte mer.
  • Lägg sedan ner löken, mellan bitarna.
  • Lägg över tomaterna, och ringla över lite olja.
  • Häll i en bottensky med vatten i formen.
  • Strö över ströbröd (glutenfritt går ju givetvis bra), salta och peppra.
  • Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter tills potatis och lamm är klart. Ströbrödet ska ta färg och nästa bilda en krispig yta. Men låt inte lammet bli torrt. Här beror det som vanligt på exakt vilken styckningsdel du använder. Tjocka bitar behöver givetvis stå längre i ugnen än tunna.

Servera med en krispig sallad och ett mustigt rödvin. Gärna ett italienskt primitivo-vin.

 

Nu går jag på påsklov, vi ses efter helgen.

 

Glad Påsk!

Annonser

2 thoughts on “(Påsk)lamm från Puglia

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s