Barnvänligt · Basrecept · Budget · Vegetariskt

Linssoppa

Jag hade en kollega en gång som villigt erkände att hon inte är så bra på att laga mat och var trött på att köpa sushi typ tre gånger i veckan. Hon fick receptet på den här soppan och var helt överlycklig: hennes söner hade i princip slickat ur sina soppskålar!

Inte så vacker, men väldigt god.
Inte så vacker, men väldigt god.

Många drar sig för att laga helvegetariskt, och det är synd. Kanske beror det på att man tror att man inte kan, att det inte är gott, eller att det inte mättar. Det är helt fel.

Visst, linssoppa kan ju ta lite tid: oftast ska linserna blötläggas många timmar i förväg. Då är röda linser utmärkta. De kan användas torra, och blir klara på 30-40 minuter. Under tiden hinner man röja undan i köket och duka.

 

linssoppa 1
Röda linser, både vackra och goda!

Det kanske allra bästa med den här soppan är att man tar det man har hemma: har man ingen purjolök går det jättebra med vanlig lök, man kan hoppa över både morot och potatis om man vill, osv. Det blir liksom lite som det blir, men bara man håller sig till linser, lök och buljong kan det nästan inte gå fel!

Jag har alltid i en massa kryddor, de kan man ju också byta ut eller hoppa över om det saknas något i skåpen.

Den här soppan ger knappt 400 kcal per person, det är faktiskt smalmat det, fast det mättar så bra!

linssoppa 2
Visst är det härliga färger?

För två personer tar jag:

  • 150 g torra röda linser (vill man att det ska gå ännu snabbare kan man ju leta upp färdigkokta linser på burk/tetra)
  • En normalstor purjolök, finhackad
  • En till två morötter, finhackade
  • En till två potatisar, skurna i mindre bitar
  • Enstjälk selleri, hel. OBS: sellerin ger en ganska mustig smak, så den kan ju finhackas och bli kvar i soppan om man inte har något emot det. Bladen är extra smakrika.
  • En vitlöksklyfta, hackad
  • Buljong, ca en liter, helst hemkokt köttbuljong, men vatten plus tärning går utmärkt, liksom stark vegetarisk buljong.
  • En kanelstång
  • Ett lagerblad
  • Några kryddpepparkorn
  • Några kryddnejlikor
  • Mald ingefära
  • Curry
  • Gurkmeja (ger ingen direkt smak, men färg och en massa antioxidanter)
  • (Rökt) paprikapulver
  • Lite olja att steka i
Det är inte gott att bita i nejlikor...
Det är inte gott att bita i nejlikor…

Sen gör jag så här:

  • Skölj linserna i en bunke tills vattnet inte är så grumligt längre.
  • Fräs löken i lite olja tillsammans med vitlöken. Akta så det inte bränns! (Har du i finhackad selleri är det bra att låta den fräsa med här, annars lägger du i den hel strax)
  • När det börjar få färg, häll i linserna tillsammans med buljongen. Buljongen ska täcka linserna med kanske 8 cm, inte mer. Man kan hälla på mer om man vill ha soppan tunnare sedan.
  • Lägg i potatisbitarna, moroten, sellerin, kanelen, lagerbladet och de andra kryddorna. Lägg kryddpepparn och nejlikorna i en tekula, så slipper du bita i dem sedan.
  • Koka tills linserna mosat sig och är klara, ca 30 minuter. Rör lite då och då, och kolla konsistensen på soppan. Vill du ha den tjock och krämig eller tunnare? Det är ju en smaksak och regleras med buljongen.
  • Smaka av efter en stund och kolla kryddningen. Behövs det mer av någonting? Salta inte förrän efter ca halva tiden, särskilt inte om du använder buljongtärning. Den är salt i sig och det kanske inte behövs något extra salt alls. Kom ihåg att det tar en liten stund för smakerna att utvecklas, så håll igen lite på kryddningen till en början och smaka av. 1-2 kryddmått av varje krydda är en bra start.
  • Ta upp sellerin, kanelstången, lagerbladet och tesilen med kryddorna.
  • Om du vill  kan du köra ner mixerstaven och mixa den slät. Potatisen gör att den tjocknar fint.
Se där, det artar sig!
Se där, det artar sig!

Om man vill göra en lyxigare variant häller man ner lite grädde, creme fraiche eller philadelphiaost. Då blir barnen garanterat nöjda…

 

Annonser

2 thoughts on “Linssoppa

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s