Barnvänligt · Lazio: så mycket mer än Rom · Livet i Italien · Tusca tipsar

Njutning för själen

Våren är i full skrud i Romtrakten. En svensk skulle nästan säga att det är sommar. Grönt och lummigt, ljust och glittrigt, varmt och lite solbränna (med betoning på bränna…).

Kolla vad härligt!
Kolla vad härligt!

Sådana dagar passar bra för utflykt med barnen. Vi bor så fantastiskt bra att det finns tillgängliga grönområden och skogar alldeles nära. Det är inte alltid så i Italien.

Intensivt lummig grönska
Intensivt lummig grönska

Vi visste att det finns ett vattenfall i närheten, vi hade sett foton och hört berättelser, men våra egna efterforskningar gick alltid bet. Men så en dag gav vi oss tusan på att vi skulle hitta det.

Korna idisslade lojt i solen
Korna idisslade lojt i solen

Barnen tjöt av förtjusning i leran längs bäcken, skuttade av glädje i kohagen, och smög försiktigt förbi de långhornade korna för att de inte skulle råka i sken. Fast det var nog mest jag som var lite ängslig, korna idisslade slött i solen.

Det brusar friskt längs vägen
Det brusar friskt längs vägen

Det var en helt underbar dag. Det surrade och hummade sådant av alla flugor, humlor, bin och andra insekter att jag först trodde att det var bilar eller motorcyklar på avstånd. Det verkligen sjöd av liv i den där kohagen vi ömsom skuttade, ömsom smög igenom för att komma fram till bäckens abrupta fall nerför stupet.

vattenfall 6
Vägen är borta men bron står kvar

Och helt plötsligt så är det där, bakom bron vars väg på båda sidor för länge sedan blivit uppslukad av naturen. Fast man måste hitta stigen nerför kanten. Den är som tur är trappsatt med rangliga räcken så både vi och barnen kommer ner i ett stycke.

vattenfall 7
Strax efter bron kastar sig bäcken nerför stupet

Och vägen ner är värd besväret. Vattenfallet är verkligen magnifikt! Det finns två till enligt kartan, och dem ska vi försöka leta reda på nästa gång.

vattenfall 3

Man kan cykla dit också, om man har en bra cykel…

vattenfall 4
Leriga cyklar

 

Hur kommer man dit, undrar ni ju nu. Jo, man kan gå eller cykla från Cerveteri eller Castel Giuliano (Bracciano). Vi tar bilen till Castel Giuliano, går den lilla vägen ner ”till vänster” från torget och följer sedan bäcken till vänster nere vid grinden. Efter bäcken följer man kohagen bortåt tills den tar slut, och så får man gå/klättra nerför slänten. Voilà, där är det!

vattenfall 2

7 reaktioner till “Njutning för själen

 1. Kan du förklara vägen du beskriver som vänster om torget. Detta är ju helt subjektivt beorende på vilket håll man tittar åt.

  Skulle vilja komma dit.
  tack

  Gilla

  1. Jo när man liksom har il borgo fmför sig och kyrksn bakom sig, så är det ner till vänster. Fråga om du är osäker. Castel Giuliano är pyttelitet och alka vet! 😀

   Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s