Buffet · Fisk och skaldjur · Livet i Italien · Tapas och smårätter

Gratinerade musslor från Puglia

Här kommer ett familjerecept direkt från svägerskan. Det är till och med hon som lagar maten. Kan det bli mer genuint? Svägerskan bor i en liten stad i Puglia inte långt från de mer berömda musselodlingarna. Är det något hon kan, så är det att laga musslor, och musslor blir det näsan varje gång vi kommer på besök. Ugnsbakade, i pasta, till och med råa. Fast de råa är det svågern som äter, han tycker de är godast så, som om de vore ostron. ”Men bara de från Taranto” hävdar han bestämt. Det lokala är ju som  bekant alltid bäst.

Färdiga att serveras!
Färdiga att serveras!

De lokala musslorna är lite speciella: ganska små (för att vara italienska), men de är å andra sidan välfyllda. Musslan inuti fyller helt enkelt upp hela musselskalet. Sist svägerskan med make var på besök hade hon ett nät med musslor med sig (så typiskt italienskt: bara det hemifrån duger…) och lagade både det ena och det andra. Bland annat ugnsgratinerade musslor. Jag är inte så förtjust i musslor, men maken hummade och var mer än nöjd. Storasyster vet vad lillebror gillar!

Så här gör man: Först måste musslorna skrapas och göras rent på utsidan. Sen öppnar man dem med en kniv. Svägerskan är ju expert, och hon skär upp musslan och för kniven först längs övre skalet, öppnar upp musslan och tar bort det övre, nu tomma skalet. Sedan lättar hon på musslan från det undre skalet med kniven, men låter den sitta fast i ”basen”. Det blir helt enkelt lättare att äta sedan om man gör så.

Först in med kniven
Först in med kniven

Musslor kan ju som bekant vara dåliga, och hon luktar på varje mussla. De ska dofta hav. Är hon minsta tveksam får den musslan gå i soporna.

Sen ska musslan lyftas medan jag skrubbar musslor i bakgrunden)
Sen ska musslan lyftas (medan min man skrubbar musslor i bakgrunden)

Sedan ska de läggas trångt i en ugnssäker form. De ska ligga i ett lager, men som sagt, de ska ligga trångt, då blir de inte torra.

Först lite vitlök och persilja
Först lite vitlök och persilja

Sen strör hon lite vitlök och hackad persilja över, vrider ett par varv med pepparkvarnen, och toppar med ströbröd och riven parmesanost. Till sist blir det lite lite vin och vatten i botten (inte över musslorna), och så ringlar hon lite olja över.

Sen ströbröd, ost och olja
Sen ströbröd, ost och olja

In i ugnen i 200 grader tills de har fått lite färg, ca 15 minuter.

Färdiga att serveras
Färdiga att serveras

Min man hävdar att det bästa av allt är såsen, som bäst sugs upp med lite bröd. Det kallas för att fare la scarpetta, dvs ”göra en liten sko”. Det är som att mosa potatisen i såsen, inte så bra bordskick helt enkelt, men det bästa på hela måltiden…

Svågern är ute efter såsen...
Svågern är ute efter såsen…

Och, ja, det är svågerns eget, hemgjorda vin i glaset, förstås. Primitivodruvan, fylligt och fint, utan en enda tillsats. Man kan dricka nästan hur mycket som helst utan att få huvudvärk dagen efter ( inom rimlighetens gränser, givetvis). Tänk på det nästa gång ni får ont i huvudet och skyller på vinet. Det är tillsatserna som gör det.

Annonser

3 reaktioner till “Gratinerade musslor från Puglia

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s