Uncategorized

Pasta med musslor – pasta con le cozze

Det här är en av min mans favoriter: spaghetti med musslor. Det är inte alls svårt att göra, och passar perfekt så här på försommaren med ett krispigt vitt vin till.

pasta med musslor 1

Vi hade ju svägerskan på besök för några veckor sedan, och hon hade musslor med sig hemifrån. De var så många att det blev både gratinerade musslor och musslor i pasta den kvällen.

Nu börjar de öppna sig, i med persiljan!
Nu börjar de öppna sig, i med persiljan!

Man gör helt enkelt så här:

  • Koka pastan enligt anvisningarna, den ska vara al dente när musslorna är klara, så anpassa koktiden.
  • Under tiden pastan kokar så fräs lite vitlök i bitar tillsammans med ett par persiljestjälkar (utan blad) i lite olivolja i en traktörpanna eller stor stekpanna. Om man vill kan man ha i ett uns med peperoncino, men bara ett uns.
  • Lägg i musslorna (skrapade så klart), och häll i en skvätt vitt vin (kanske ett halvt glas till fyra personer, inte för mycket).
  • När det första molnet av vätska (och alkohol) ångat bort ska locket på. Sänk värmen lite.
  • När musslorna öppnat sig ordentligt (det tar ca fem minuter), så strö över lite hackad (slätbladig!) persilja och ta bort de musslor som inte öppnat sig. Det är stor risk att just de är dåliga. Bara de öppnat sig en knapp cm är de OK.
  • Har du nu gjort rätt är det en såsig sky i botten på pannan och du har ett gäng öppna, väldoftande musslor som bara väntar på att få bli uppätna.
  • Klyfta i några körsbärstomater.
  • Peppra med lite svartpeppar (det gör hela skillnaden enligt både maken och svägerskan).
  • Nu borde pastan vara klar eller i alla fall al dente. Häll då av pastan, och häll tillbaka den i musselgrytan och låt pastan ta smak.
Låt smakerna blanda sig!
Låt smakerna blanda sig!

Och så proportionerna:

  • Ett kilo musslor blir bra till fyra personer om man inte äter något annat till. Eller jo, det är kanske lite i överkant, men man kanske måste plocka bort en del. Om man tänker göra som italienarna och äta en secondo efter räcker ett kilo musslor till fem personer med god marginal.
  • Ska man ”bara” äta pasta måste man nog ta upp till 120 g pasta per person, det beror lite på hur glad man är i mat. Äter man en secondo efteråt räcker 80-100 g pasta gott och väl.
Det är smart att plocka ur några musslor ur skalen. Det blir lättare att äta då!
Det är smart att plocka ur några musslor ur skalen. Det blir lättare att äta då!

 

Vi åt ju gratinerade musslor som secondo, men en lätt halstrad eller ugnsbakad vitfisk går ju utmärkt. Lax är nog i mäktigaste laget.

 

Annonser

2 thoughts on “Pasta med musslor – pasta con le cozze

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s