Barnvänligt · Basrecept

Pizza som också blir god glutenfri

Söndagkvällar betyder pizza i vår familj. Barnen älskar det!

Min absoluta favorit!
Min absoluta favorit!

Givetvis bakar vi den själva, eller rättare sagt, det är maken som står för bakandet. ”Du gör inte som min mamma” sa han en gång för länge sedan. ”Nähä”, tänkte jag, ”och du gör inte som min”. Men ni känner ju till den där italienska mor-son-relationen, så det var bäst att låta honom ta hand om pizza och bröd. Han gör den givetvis glutenfri, pizzan. Det är precis samma recept som en vanlig, fast med glutenfritt mjöl. Proportionerna är lite annorlunda, men det avgörs i själva bakögonblicket hur mycket det blir av varje sak. Degar ska ju knådas ordentligt, och så är de klara när de släpper från degbunken. Exakt hur mycket mjöl och vätska det går åt beror på mjöl, luftfuktighet, mm, så det är en känsla man får öva upp.

I med olja och vätska
I med olja och vätska

När det gäller glutenfritt ska det alltid vara lite kladdigare än en vanlig deg, annars blir det väldigt torrt. Olika mjölmixer beter sig lite annorlunda. Vi använder givetvis italienska mjölmixer, och gillar de från Schär (DS) och Conad bäst, men det är ju en smaksak. I Sverige brukar Finax röda vara den som finns hemma, och den funkar bra. Grundproportionerna är de här:

 • 550g mjöl
 • 15 g jäst
 • 2-3 tsk olivolja
 • en knapp tsk salt
 • Om du använder glutenfritt mjöl så mosa en kokt potatis och blanda i degen. Den gör underverk!
 • Vatten

I Italien gör man ”tvärtom” mot i Sverige, dvs man utgår från mjölet, och lägger till vätska. Maken gör så att han värmer ett par dl vatten till just lite drygt fingerljummet, och så tar han en knapp dl för att lösa upp jästen i (när det är rätt temperatur, så klart, dvs fingervarmt). I en annan liten skål tar han lika mycket vatten och löser upp en knapp tesked salt.

Glutenfritt mjöl beter sig lite annorlunda
Glutenfritt mjöl beter sig lite annorlunda

Sen är det bara att börja baka: 

 • Häll mjölet i en skål, eller i en toppig hög på ett bakbord. Häll i vätskan med jästen och börja blanda. Blanda även i potatisen nu.
 • Häll i lite av det salta vattnet i taget. Om inte allt salt lösts sig i vattnet så låt det vara kvar i botten på skålen.
 • Knåda i lite ljummet vatten i taget i degen, och häll i oljan. När degen inte fastnar på ett rent finger eller släpper från bunkens kant är den klar. Glutenfri deg ska vara lite kladdig, annars blir resultatet stenhårt.
 • Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under duk minst två timmar, gärna längre. Degen ska inte stå kallt eller dragigt. Maken lägger gärna en filt över vintertid.
 • När pizzan har jäst klart, är det dags att baka ut den. ”Vanlig” deg kan knådas lite lätt, men maken och hans systrar breder mest bara ut den till önskad storlek. Det brukar bli två-tre pizzor på den där degklumpen, beroende lite på hur mycket det jäser. Glutenfri deg är lättast att kavla ut till önskad storlek, utan att knåda den först.
 • Glöm inte ett tunt lager olja under pizzadegen!
 • Pizzan gräddas i högsta värme: 250 grader, tills osten får lite färg och den är klar undertill. Det tar ca tio minuter. Lyft på pizzan med en stekspade och kolla att den börjar få färg på undersidan, då är degen färdig.
Nu så, nu är det klart!
Nu så, nu är det klart!

Vad ska man ha på då? Jo, först gör man en Margherita, dvs tomatsås och mozzarellaost, och sedan bestämmer man sig för något riktigt gott.  Jag kör oftast på ett säkert kort: parmaskinka och rucola, som givetvis läggs på pizzan när den tas ur ugnen. En annan av mina absoluta favoriter är tonfisk och lök, där båda läggs på pizzan innan den åker in i ugnen. Maken brukar toppa med anjovis och kapris, syditalienare som han är. Han har dessutom lite problem med laktos och brukar ta parmesanost istället för mozzarella. Det går bra det med.

Öl är gott till de salta anjovisarna
Öl är gott till de salta anjovisarna

Allt eftersom vi bakar olika typer av pizzor så kommer guldkornen på bloggen.

6 reaktioner till “Pizza som också blir god glutenfri

 1. Vad jag skrattade när jag läste om kommentaren om att ni inte gör som varandras mammor 🙂 Jag är gift med en maltes så det är väldigt lika relation men som tur är är min svärmor inte bästa kocken så jag får inte höra kommentaren så ofta! Nu står min deg på jäsning men det blev en på vanligt mjöl, jag äter inte kolhydrater så det är bara att titta på men det ska bli kul att höra vad maken och barnen har att säga efter lunch.

  Gillad av 1 person

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s