Andalusien · Basrecept · Budget · Primo piatto/primer plato · Snabblagat · Spanien · Vegetariskt

Sommarsoppa: Salmorejo

salmorejo

Gazpachons enklare, men kanske godare, kusin, gjord på tomater, bröd och vitlök. Den här soppan är från området kring Cordoba i Andalusien och är toppen som en lättare lunch en varm sommardag. I Spanien äter man den som en primero plato, dvs som en sorts förrätt, men jag tycker att den passar som en måltid i sig.

Och det gäller ju att passa på nu, när tomaterna är som bäst.

Sist jag gjorde den tog jag för 2:

  • 600 g tomater (härligt röda och väl sköljda)
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 skivor glutenfri formfranska (det ska ju helst vara bondbröd från Cordoba, men i brist på det tar man vad man har)
  • drygt en matsked olivolja
  • lite salt

Sen gör man så här:

  • Skär tomaterna i bitar och mixa dem till en soppa.
  • Sila soppan i en finmaskig sil. Det är lite pilligt, men resultatet är klart värt besväret. Hjälp till med en sked, och liksom skrapa ur vätskan så det bara blir skalbitar och kärnor kvar.
  • skär brödet och vitlöken i bitar och lägg det i soppan en stund.
  • När brödet sugit upp lite soppa är det dags att mixa igen, nu tillsammans med oljan.
  • Smaka av med salt och eventuellt lite sherryvinäger.

Servera den kall som den är eller med lite serranoskinka i bitar och kokt ägg skuret i småbitar ovanpå.

tomater på fat
Härligt röda, solmogna tomater!

 

Advertisements

5 thoughts on “Sommarsoppa: Salmorejo

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s