Budget · Inspiration · Råvaror

Tomater Tomater Tomater

 

Solmogna tomater
Solmogna tomater

Nu är tomaterna som bäst! Röda, spänstiga och söta.

Jag är på semester i Puglia, och här verkar det som att tomaten är någon sorts nationalgrönsak. De har tomatsås till allt: fyllda grönsaker, grönsakssoppa, skaldjurspasta, grillade paprikor, ja listan kan göras lång. Svärmor brukade bli  lite stressad när jag kokade grönsakssoppa utan tomater (hemska tanke) och så fort jag lämnade köket en mikrosekund passade hon på att stoppa i ett par. Tomater kan man tydligen inte få för mycket av!

I augusti kokar kvinnorna salsa, dvs det italienska kökets kanske mesta basråvara efter pastan: tomatsås. De häller den i burkar eller i flaskor och konserverar den inför året som kommer. Nuförtiden är köpt tomatsås i princip billigare än att köpa egna tomater och koka själv, men många gör det ändå. På så sätt får man den som man vill ha den, och vet vad som är i. De som har egen mark odlar givetvis egna tomater som de sedan kokar salsa på.

Pasta med tomatsås: så enkelt, så gott
Pasta med tomatsås: så enkelt, så gott

Att koka tomatkonserv är givetvis inget som man bara gör i Puglia eller ens södra Italien. Det görs längre norrut också.

Ett annat bra sätt att njuta av sommarens solmogna tomater är att äta dem som de är, i en sallad. Mogna tomater skurna i skivor, strödda med lite hackad vitlök och olivolja är inte så dumt som tillbehör till grillkvällens köttbit.

Tomatsallad, någonstans i Madrid
Tomatsallad, någonstans i Madrid

Vill man vara lite spansk, kan man ju göra en salmorejo, som jag nyss skrivit om. Annars kan man ju koka en snabbsås till dagens pasta. Det är ljuvligt gott. Samma sås kan man ju givetvis ha till mycket annat också: till pizzan, till köttrulladerna, till köttfärssåsen, ja överallt där man vill ha tomatsås helt enkelt.

Nötrullader i tomatsås
Nötrullader i tomatsås

 

Och här kommer en favorit i repris: tomatsås.

  • Ca 300g körsbärstomater
  • En gul lök
  • Några basilikablad
  • Ca 2 dl vatten.

Skär tomat och lök i bitar. Koka upp alltsammans och låt puttra minst en timme. Smaka av med lite salt och eventuellt socker om tomaterna inte var tillräckligt söta.

Man ska helst passera såsen genom en grönsakspasserare, men man kan ta en grovmaskig sil också.

 

Se där, nu har du inga ursäkter att variera tomaterna längre. Passa på nu, när de är mogna.

 

3 reaktioner till “Tomater Tomater Tomater

  1. Även här är tomaterna underbara just nu så idag slog jag till på tomatsoppan du skrev om häromdagen. Hade även i ett par matskedar vattenmelon för att få ut de bästa smakerna från tomaterna. fantastisk lunch i värmen.

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s