Basrecept · Puglia · Vegetariskt

Kikärter

Plötsligt såg jag dem, från bilen på väg ner mot havet. Samma väg vi åkt i flera dagar, men ögonen hade väl varit upptagna med annat. Det gick så fort att jag inte hann säga åt maken att stanna förrän vi åkt förbi avtagsvägen där man skulle kunna ha parkerat.

”De är kvar i morgon” sa maken. Fast när vi åkte förbi dagen efter var de redan skördade. Några få stånd stod kvar, så jag passade på. Och det var tur, för dagen efter hade bonden harvat och ingenting var kvar!

Fast skam den som ger sig! Året efter hittade jag ett helt fält fullt med kikärter. Fram med kameran!

kikärter 2
Ett hav med kikärter.

Så här ser de alltså ut, kikärterna, när de är kvar på själva plantan.

Kikärter, klara att skördas
Kikärter, klara att skördas

Kikärter är typisk Medelhavsmat. De är väldigt vanliga i Spanien, till exempel. Eller i det libanesiska köket. När jag varit i Nordafrika har det alltid funnits på menyn på ett eller annat sätt.

 

Jag tycker att hemkokta kikärter är godast, och så här gör man:

  • Lägg dem i blöt, minst 12 timmar. En del säger med salt, andra med bikarbonat. Jag tar bara vanligt vatten.
  • Sen ska de sköljas och läggas i en stor gryta. Häll på vatten så det täcker med några centimeter.
  • Koka upp och skumma av.
  • Lägg sedan i: en lök med 5-10 kryddnejlikor instuckna, en bit stjälkselleri, 1-2 lagerblad, en kanelstång, en bit torkad ingefära, ett halvt pomeransskal (det gör skillnad!), och 5-10 kryddpepparkorn.
  • Koka tills kikärterna är mjuka, ca en timme.

Visst kan man minska på kryddorna, men det blir godare om man har i mer. Hoppa inte över kanelstången, den ger bra smak.

Man kan koka i tryckkokare också, då tar det bara ca 20 minuter från att det börjar pysa.

Koka massor när du ändå håller på och frys in dem du inte använder direkt.

Man kan göra röror, soppor,och grytor; servera dem med pasta eller i en sallad. De mättar, hjälper matsmältningen, är fulla med fibrer och mineraler. Och så proteiner förstås, som är viktigt för vegeterianer att få i sig ordentligt. De är helt enkelt jättebra mat. Och gott.

Mina barn äter kikärter som plockgodis!!

Här finns bra recept med kikärter: 

Sallad med kikärter

Zeinas Kitchen har flera bra recept, bland annat de här: kikärtsbollar, en annorlunda hummus, och en irakisk kikärtsgryta.

Vegokäk  har ett recept på fantastiska ugnsrostade kikärter.

 

kikärter 1

 

Advertisements

4 thoughts on “Kikärter

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s