Uncategorized

Björnjakt och korvfynd

Finns det något mer avkopplande än en fäbod i Dalarna? Skog, grönt, sus och … björn. Fast i år upptäckte jag något nytt och spännande: jädrans vilken god korv de hade i den lilla lanthandeln! Min pappa har berättat om den där korven, och om alla mödor de har haft att få tillstånd att tillverka korv för försäljning. Jag har sett fram emot den här resan och att få prova den där korven ganska länge nu. Och till slut så…

Tycker ni jag tog i med stylingen?
Tycker ni jag tog i med stylingen?

Men innan jag fortsätter om korven så måste jag berätta om något ännu mer spännande: björnar.

Jag brukar tillbringa en knapp vecka om året på mina föräldrars fäbod, som ligger där Dalarna går över i Hälsingland, i Rättviks Finnmark. Det är tydligen ett av Sveriges absolut björnrikaste områden. Så här års ser man inte bara färskt björnbajs lite här och där, utan också var björnen gått och ätit blåbär. Och grannen här på fäboden hade en björn i trädgården häromåret.

Ett dalstugekök att laga korv i!
Ett dalstugekök att laga korv i!

Jag lyckas alltid pricka in björnjakten när vi är här. Det betyder att det springer omkring stressade björnar och målmedvetna jägare i skogen. Samtidigt som vi vill plocka blåbär. Vi hör ibland hur de skjuter i skogen inte alls långt från vårt hus. Mina barn begriper ju givetvis inte hur farligt det kan vara, men vi klär på oss färgglada kläder och säger åt barnen att låta så mycket som möjligt. Sen berättar de stolt för de syditalienska kusinerna hur man skrämmer björnen på sin blåbärsrunda. ”Man skriker och låter”. Det borde även jägarna höra, hoppas man.

Nyfikna kor i hagen
Nyfikna kor i hagen

Men nu till korven. När man bor på en liten ort som Bingsjö eller Dalstuga så måste man vara driftig för att hålla sig flytande. Och det är de där i trakten. Det finns en bensinmack och affär bredvid kyrkan, en sån där affär som har det man behöver men inte riktigt har möjlighet att ha ett jättestort utbud. Fast man kan  ju beställa det man vill ha. Även från systembolaget. Affären och macken hör ihop på det sätt att kunden på ena stället gärna blir kund på andra stället också. Och bensinmack och affär betyder jobb.

Bingsjö kyrka i all sin prakt
Bingsjö kyrka i all sin prakt

Det är här korven kommer in i bilden. För en driftig man i trakten har efter mycket om och men fått tillstånd att göra färsk korv i affären. Salsiccia helt enkelt, och den smakade just precis som den gör hos slaktarn jag har tvärs över gatan hemma i Italien. Eller rättare sagt, den här var godare, för den var inte lika salt.

Det är ju precis sånt här jag gillar: lokalproducerad mat utan en massa extra utfyllnad. Fläsk, späck, salt, lite vin och kryddor. Och kan man dessutom bidra till den lokala ekonomin så är jag absolut med på noterna!

Massor med korv!
Massor med korv!

Korven är vida känd, tydligen, och de tar slut i ett nafs. När vi var där kom det en in en man som med bestämda steg gick och tog ett paket av varje sort, och sedan betalade. Han ville uppenbarligen bara åt korven. Vi gjorde samma sak: tog ett paket av varje för att ha avsmakning.

En dalastuga i Dalstuga.
En dalastuga i Dalstuga.

Fem sorter finns det, uppkallade efter platser i närheten: Bingsjö, Dalstuga, Svaben, Finnbacka och Lamborn, alla med sin egen kryddning. En har salvia, en annan vitlök och chili, en tredje rosmarin, och så vidare. Fick jag någon favorit? Kanske den med rosmarin. Eller fänkål, vitlök och chili. Eller egentligen inte, alla var lika goda.

Ännu en dalastuga i Dalstuga
Ännu en dalastuga i Dalstuga

Jag tycker ju givetvis att ni ska ta en sväng förbi Bingsjö nästa gång ni är i krokarna. Och är ni aldrig i krokarna finns det gott om anledningar att åka dit. Bingsjö i sig har en jättestor spelmansstämma i juli varje år. Bingsjöstämman heter den kort och gott. Och sjön Amungen är tydligen Sveriges artrikaste sjö. Man kan bo på campingen i Dalstuga, fiskekort säljer de i affären. Eller så tar man sig till stranden Hawaii på hälsingesidan av sjön. För den som gillar vandringsleder så går det en pilgrimsled förbi just där, slingrandes genom skogen mot Trondheim och Nidarosdomen. Och en av Sveriges viktigaste inlandstullar låg inte så långt bort. Det är fullt av historia i skogarna!

Och så kan man köpa korv i Bingsjö lanthandel. Den där vansinnigt goda korven. För det är ju det jag brukar säga: man måste våga göra något lite oplanerat, som att handla i en lanthandel istället för på stormarknaden i det stora köpcentret. Där hittar man inget utöver det vanliga. Men se det kan man göra i en liten lanthandel längs en slingrande landsväg. Givetvis har de också svar på alla frågor man kan tänkas ha: som var man hittar ett B&B, och hur man gör för att beställa hem varor från systembolaget, och vem det egentligen var som tog huset på en släde över sjön någon gång på 1700-talet eller så.

Skogsromantik
Skogsromantik

En sån där god korv behöver verkligen inga stilfulla tillbehör. Vi fräste lite kål, ugnsbakade de allra minsta av våra egna fäbodsodlade potatisar, och rostade en polkabeta i ugnen. Pricken över i:et blev en näve nyplockade lingon!

Grilla färsk korv så här: grilla först ett par minuter på varje sida. Stick gärna några små hål i skinnet så att lite fett rinner ut. Dela sedan korven på längden som ett korvbröd, dvs så den sitter ihop på längden, och grilla den öppnad, så att innanmätet blir genomgrillat.

Man kan lägga den i stekpannan också, men då rekommenderar jag att först koka den lätt  i stekpannan med lite vatten, och med små hål i skinnet. Sen ska den öppnas och stekas på båda sidorna. Häll givetvis bort vattnet ur pannan först, och häll i lite olja så det inte bränner fast.

Detalj från väggen i köket ovan
Detalj från väggen i köket ovan

Vill du inte åka till Dalarna för att köpa korv? Det sägs att den säljs i en och annan saluhall i Stockholm också. Dags att gå på utflykt i stadsdjungeln…

PS: Tusen tack till er härliga personer som låtit mig fotografera era hus, både invändigt och utvändigt!

Annonser

8 reaktioner till “Björnjakt och korvfynd

 1. Ah! Just för några minuter sen hemkommen från vår egen ”fäbod” i Älvdalen. Björnjakten är slut – men älgjakten har just börjat och överallt sitter jägare på pass. vi skulle plocka bär men inte 17 vågar man sig ut i skogen den här tiden! Istället lade vi 666 + 17 begagnade takpannor på den nya boden (först hämtat i fäbod i närheten, sen borstat av och sist langat upp!) – det blev så fint!
  Den där korven skulle jag bra gärna vilja komma åt! Får ta en sväng upp till Bingsjö nästa gång vi åker uppåt! Visst är det härligt med de där entreprenörerna som förgyller vår tid med godsaker. Vi kom hem med underbar, varmrökt lax från Älvdalslax. Fina fisken!
  /K

  Gilla

  1. Jo men visst är det väl så, att bärplockare och jägare ”krockar” i skogen… Man får passa på och höra sig för med berörda jaktlag när de tänker vara i närheten…
   Ta du en sväng förbi Bingsjö, men det kan vara en idé att ringa och kolla om det finns korv inne, den har en strykande åtgång! 😀
   Nästa år får jag kanske ta och leta reda på den där rökta laxen! 🙂

   Gilla

 2. Anche se la traduzione in italiano non è il massimo,il tuo racconto mi ha fatto venire una voglia immensa di visitare le belle zone del tuo Paese,con gli orsi,le bacche e le salsicce…. chissà quando,ma lo farò di certo!!! 😊

  Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s