Bakverk · Barnvänligt · Sött och gott

Snurrkakor

snurrkakor

Jag är inne i en bakperiod för tillfället. Det är tydligen inne med snurrkakor, och jag är ju inte sämre än att jag provar jag med. Om inte annat så är de perfekta för barnkalas!

Som vanligt gjorde jag dem glutenfria, den här gången med Schärs mjöl (DS), och med mjölkfritt margarin. Det blev toppen och de flöt inte ut över huvud taget.

Originalreceptet är från Sju Sorters Kakor, med vanligt vetemjöl: Jag bytte ut mjölet rakt av och lade till ett ägg.

Kakdeg:

  • 200g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 4,5-5  dl mjöl
  • 1 ägg

Smaksättning:

  • Deg 1: 2 msk kakao
  • Deg 2: ett par droppar bittermandelolja plus lite rosa geléfärg

Gör så här:

  • Nyp ihop fettet med de torra ingredienterna och tillsätt sedan ägget. Dela degen i två bitar och tillsätt smaksättning och eventuell färg.
  • Låt degen vila i kylskåp minst en halvtimme.
  • Kavla ut varje degbit till ca 0,5 cm tjocklek, ca 15 x 40 cm. Lägg den ena biten på den andra.
  • Låt degen vila igen.
  • Putsa kanterna snygga och rulla ihop på längden. Rulla hårt, men utan att det spricker.
  • Låt degen vila igen.
  • Skär i 3-4 mm tjocka skivor, rulla eventuellt i strössel, och grädda i 200 grader i ca 15 minuter.

Och så till tricken:

Degen måste vara kall i varje steg. Kakan blir frasigare om fettet inte smälter förrän i ugnen, och så blir degen väldigt mycket mer lättarbetat om den är kall. Blir den minsta kladdig så ställ in den i kylen på en gång. Det tar tid, men det är det värt.

Kavla på silikonmatta med silikonkavel eller mellan bakplåtspapper. Mjöla pappret/kaveln/mattan försiktigt så degen inte fastnar. Detta är särskilt viktigt om du tänker fuska och inte ha iskall deg.

Det är särskilt viktigt att degen är kall innan den skärs, annars blir rullen platt. Rulla rullen lite mellan varje eller varannan skiva så att den håller formen. Skär med en vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Man kan ju smaksätta med vilken essens man vill: vanilj, pepparmint, pistage, etc, och färgkombinera hur som helst. Men mitt tips är att använda geléfärger eftersom vanlig karamellfärg gör degen blöt. Det är lättare att få starka färger med den mer koncentrerade geléfärgen helt enkelt.

Behöver jag säga att barnen älskade dem?

Advertisements

5 thoughts on “Snurrkakor

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s