Bakverk · Barnvänligt · Sött och gott · Sverige

Äppelflarn med kanel och mandel

Den gick åt rasande kvickt!
Den gick åt rasande kvickt!

Det doftade verkligen äpplen över nejden när jag var hemma i Sverige nyss. De ropade på mig att göra något av dem, och inte låta dem falla i backen och ruttna. Inte kan man motstå ett sådant lockrop?

Hösten, det är verkligen äppelkakans förlovade tid. Äppelkaka kan man verkligen variera i det oändliga. Höga, tunna, runda, fyrkantiga, fluffiga, kompakta. Jag har prövat de flesta varianter. Den här gången blev det med inspiration från Frankrike.

Ingen kan baka äppelflarn som en fransk konditor. Tunna, frasiga, fulla med kladdiga goda äppelskivor. Jag har inget fransk recept på pajdeg, men väl ett italienskt som funkar utmärkt.

Degen räckte till fyra små pajformar, men vanligtvis gör jag en stor av den.

Just när jag bakade den här kakan var jag på fäboden och hade ingen kardemumma, annars hade jag haft i en tesked nystött kardemumma i degen.

Äpplena skar jag supertunt på mandolin, och så lade jag dem i två lager varje varv  för att täcka ordentligt. Har du ingen mandolin så ta en osthyvel. Jag använde två ganska små äpplen till en liten pajform.

Degen görs så här:

  • Blanda 125 g smör, skuret i små bitar, med 300g mjöl (glutenfritt går bra), 1 tsk bakpulver och 300g socker. Nyp ihop det hela till en grynig, torr blandning.
  • Blanda i ett ägg plus en äggula.
  • Låt degen vila minst 30 min i kylskåp.

Sen görs kakan så här:

  • Kavla ut degen ca 1 cm tjock och lägg den i pajformen. Om degen fastnar så använd silikonmatta och silikonkavel, eller kavla mellan två bitar plastfolie.
  • Snygga till kanten på pajen.
  • Riv i lite mandelmassa i botten och lägg på ett lager äppelskivor. Se till att  hela botten är täckt med äpplen. Jag tyckte det blev tunt med bara ett lager, så jag lade två, men det beror ju givetvis på hur tunna just dina äppelskivor är. Pudra på lite kanel.
  • Upprepa proceduren så du får 3-4 lager (färre om äppelskivorna inte är tunna).
  • Riv till sist lite kylskåpskallt smör ovanpå pajen.
  • Grädda 20-30 minuter i 175 grader. Kolla så att äpplena inte bränns, men de måste bli helt genomlagade, dvs vara mjuka. Testa med en provsticka.

Servera med lite vaniljsås eller vaniljglass. En utmärkt höstfika i eftermiddagssolen!

Blev det deg över? Gör några miniflarn i bullformar. Riv äpple och blanda med mandelmassa och kanel och fyll minipajerna med det!

6 reaktioner till “Äppelflarn med kanel och mandel

  1. Om det är ett bra äppelår och man får mer än man kan ta vara på brukar min mamma skiva och torka äppelbitar som hon tar med när hon kommer och hälsar på. De är kanon att äta som de är eller att ha i energybars el liknande och känns ju jätte bra att veta var de kommer ifrån och att de är helt obesprutade!

    Gilla

Berätta vad du tycker!