Tillbehör

Ugnsrostad pumpa

Ugnsrostad pumpa med oxfilé.
Ugnsrostad pumpa med oxfilé.

Nu är de på gång igen: pumporna. Färgglada och härliga. Visst är det synd att bara göra lyktor av dem?

Här i Italien äter man en hel del pumpa, i pasta, i risotto, med oliver, eller i en efterrättspaj. Själv rostade jag i ugnen häromdagen.

Jag hade en hel pumpa, och fick först rensa ur den lite. Spara kärnorna, de kan man också rosta i ugnen.

Ta bort kärnorna
Ta bort kärnorna

Lättast är om man skär den i skivor och putsar bort skalet med en kniv. Man blir gärna kladdig om händerna så akta så du inte slinter med kniven.

Skrapa bort trådarna
Skrapa bort trådarna

Sen skar jag pumpan i ganska tunna skivor, ca 1 centimeter på tjockaste punkten.

Skala den lättast så här...
Skala den lättast så här…

Sen ska de läggas på en plåt, ringlas med lite olivolja och få lite salt på sig.

Pumpa och rödlök
Pumpa och rödlök

Jag toppade med rödlök. Just denna gången blev det en lök från Acquaviva i Puglia. En stor historia som är ganska frän att äta rå, men blir helt ljuvlig när den tillagas.

Fattar ni hur stor den är?
Fattar ni hur stor den är?

Rosta i ugnen på sisådär 225 grader tills pumpan har fått färg, vilket tar 20-30 minuter. Akta så att inte löken bränns under tiden.

Man ska undvika att ha varmluftsfunktionen igång, då ökar risken för att det bränns. Dra på den på slutet istället för att få färg. Pumpan tar lite tid på sig, så det är bättre att ta det försiktigt både med temperatur och varmluften. Annars riskerar man brända kanter innan pumpan är klar på tjockaste punkten.

 

Vi serverade pumpan till oxfilé. Det blev väldigt lyckat!

 

Advertisements

6 thoughts on “Ugnsrostad pumpa

  1. Pumpan är även god om man tillagar den i stekpannan. Fräs vitlök och peperoncino i olivolja, lägg i pumpan i bitar, lägg på lock och sänk värmen på lägsta. Rör om emellanåt. Om så behövs tillsätt en aning vatten (brukar inte behövas). Salta.
    Risotton blir jättegod om man även lägger i lite salviablad.

    Liked by 1 person

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s