Bakverk · Sött och gott

Biskvitårta

biskvitårta 1Biskvier är några av mina absoluta favoriter, men ofta är smörkrämen lite väl mäktig. Här blev det en tårta istället, med en lite mindre mastig marängsmörkräm smaksatt med pistagekräm. Ljuvligt gott, nästan som glass.

Jag gjorde en liten tårta i min form på 15 cm. Det räckte mer än väl till oss fyra.

Tårtan är naturligt glutenfri, och använder man margarin blir den mjölkfri. Men läs på pistagekrämen och chokladen att det inte är mjölk eller gluten i.

Biskvibotten:

  • 150g mandelmassa
  • 0,5 äggvita
  • Kanske någon droppe bittermandelolja
  • Riv mandelmassan och blanda ner äggvitan försiktigt med en gaffel.
  • Rita upp hur stor du vill ha tårtan på ett bakplåtspapper. Jag använde min lilla tårtform som mall.
  • Bred ut smeten på pappret så att den precis täcker din markering.
  • Grädda ca 15 minuter i ugnen på 150 grader. Bottnen ska få lite färg, men inte bli bränd.
  • Låt den svalna, och akta så den inte eftergräddas för mycket på den heta plåten.

 

Marängsmörkräm

Till den här lilla tårtan använde jag

  • 2 stora äggvitor
  • 100 g socker
  • 125 g rumsvarmt smör. Margarin går bra, men det är godare med smör.
  • Två stora matskedar pistagekräm (essens går ju bra om man inte hittar pistagekräm)
  • Ett uns grön geléfärg
  • Häll upp socker och äggvita i en värmetålig skål.
  • Värm lite vatten i en kastrull så det nästan kokar.
  • Sätt skålen med ägg och socker på kastrullen och vispa för hand tills sockret löst sig och smeten nått 65 grader. Det tar sin lilla stund att få det varmt. Var inte bekväm och sluta för tidigt, för det är just uppvärmningen som är tricket här. Marängen ska börja bli vit. Använd gärna termometer.
  • När marängen är varm, ta av den från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i hushållsassistent tills den nått rumstemperatur. Det kan ta upp till en kvart.
  • Klicka i smöret i små bitar och fortsätt vispa ordentligt. Lite i taget så att marängen tar upp fettet ordentligt. Är marängen för varm smälter smöret och allt blir en enda gegga. Låt den bli just rumsvarm innan du börjar.
  • Om den blir grynig och börjar skära sig beror det på två saker: marängen är för varm eller för kall. Är den för varm ställ in den lite i kylen, är den för kall ställ tillbaka den något ögonblick i vattenbadet.
  • När allt smör är i så kan man smaksätta och färga.

 

Montera tårtan så här:

  • Jag klädde tårtformen jag använt som mall (med löstagbar kant!) med bakplåtspapper och lade biskvibottnen i den. Sen hällde jag i smörkrämen och snyggade till ytan.
  • Annars kan man breda på smörkrämen lite toppigt så det ser ut som en jättebiskvi.
  • Sen ska tårtan vila ett tag i kylen, gärna någon timme så smöret stelnar lite och tårtan blir fast och fin.
  • Under tiden är det dags att smälta 100 g choklad i vattenbad. Hacka först ca 2/3 av chokladen och smält den, häll sedan i resten av chokladen. Ta det från värmen och rör tills det blir en slät kräm. Häll i en knapp matsked neutral olja. Nu ska chokladen vara flytande men knappt fingerljummen.
  • Ta tårtan ut kylen, ta bort eventuella formar och papper, och häll försiktigt på chokladen. Bred ut med en spatel och låt det rinna lite över kanten. Om chokladen är för varm smälter smörkrämen, så den får verkligen inte vara varmare än fingerljummet.
  • Låt den vila någon timme, gärna i kyl, så att chokladen stelnar.

 

Klart.

Vi hade inte tålamod att vänta tills chokladen stelnade...
Vi hade inte tålamod att vänta tills chokladen stelnade…

 

 

Advertisements

4 thoughts on “Biskvitårta

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s