Uncategorized

Melanzane alla parmigiana

parmigiana 2

Ugnsbakad äggplanta med tomatsås och parmesanost. En siciliansk klassiker och vansinnigt gott.

Min svägerska i Puglia gör den med köttbullar, kokt ägg, skinka, mortadella och köttfärs. Det är både gott och mättande, men den enkla, rena sicilianska versionen vinner med hästlängder om du frågar mig. Där äter man den som en del av en förrättsbuffet. Om du någon gång hamnar på Sicilien ska du absolut välja ”antipasti della casa” och upptäcka buffén som brukar stå uppdukad på strategisk plats.

Vi äter la parmigiana som tillbehör till en god köttbit, eller som en del av en förrättsbuffet när vi har gäster. Ibland blir det bara en parmigiana till middag, med en krispig sallad till.

På Sicilien friterar man äggplantan. Den blir fet och jättegod. Men om man vill spara på kalorierna kan man givetvis steka skivorna i stekpanna eller i ugn. Om man ska fritera måste skivorna vara torra. Ett trick är att lägga ut dem i solen lite, ett annat att vända dem i mjöl.

Man behöver:

  • Några fina äggplantor.
  • Tomatsås
  • Parmesanost

Gör så här (den magra varianten):

Äggplantan

  • Skala och skär äggplantan i centimetertjocka skivor. Är den köpt i Sverige, särskilt på vintern, så rekommenderar jag att salta skivorna och lägga dem i press en kvart eller så. Då försvinner eventuella bitterämnen.
  • Skölj bort saltet och torka skivorna lätt.
  • Stek skivorna mjuka i en stekpanna utan olja.
OK, jag erkänner: jag friterar...
OK, jag erkänner: jag friterar…

Tomatsåsen

Det är ju allra godast att koka hemgjord tomatsås, men det går bra med burksås också.

Fräs då lite vitlök i olja, och ta bort den när den börjar få färg. Häll i tomatsåsen i oljan (det sprätter lite) och koka med något blad basilika. Låt det koka i alla fall 20 minuter. Välj en BRA tomatsås, till exempel Muttis polpa di pomodoro. Ju billigare desto mer gröna bitar i, och då måste man korrigera med socker eller morot för att få en fylligare och sötare smak.

Smaka av med salt och socker. Det ska inte vara syrligt.

Lager på lager
Lager på lager

Lägg ihop den så här:

  • Börja med ett tunt lager tomatsås i en ugnssäker form.
  • Lägg sedan ett lager äggplanta, ett tunt lager tomatsås, och ett lager parmesanost.
  • Upprepa tills äggplantan tar slut. Häll på ett ordentligt lager tomatsås, fast det ska inte bli soppa av det hela. Avluta med ett rejält lager paremsanost.
  • Gratinera i ugnen i 225 grader ca 25 minuter eller tills det fått färg.

 

Variera din parmigiana med:

Extra ost i varje lager, till exempel scamorza, mozzarella eller provolone

Lite kokt eller rökt skinka mellan varje varv

Några skivor kokt ägg mellan varven

Några köttbullar mellan varje varv.

 

Advertisements

5 thoughts on “Melanzane alla parmigiana

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s