Livet i Italien · Puglia

Sommar i Puglia

Vi tillbringar några veckor i min mans lilla hemstad i Puglia varje sommar. Vi badar, äter mat och träffar familjen. Nu så här i gråa november behöver man lite sol, och då längtar vi tillbaka dit.

Castellaneta 6

Den här lilla staden är som alla andra i trakten: den har en gammal historisk kärna med vita stenhus, som är omgärdad av nyare byggnader i olika grad av finess och arkitektonisk fantasi.

Sen är det fält av olika slag: olivlundar, sädesfält, grönsaksodlingar, apelsiner, kikärter och vindruvor. De odlar mycket vindruvor.

Just den här lilla staden heter Castellaneta och har ett alldeles eget och unikt särdrag. Där andra små städer i trakten kallar sig ”vinets stad” eller ”ravinens stad” eller ”olivoljans stad” i brist på andra utmärkande karaktäriska, så kallar sig Castellaneta ”Città del mito”, mytens stad.

Valentino 5

Det är nämligen så att en av filmhistoriens mest kände skådespelare kommer ifrån just Castellaneta.

Valentino 4

Och det märks. Allt från mäklarfirmor till sminkaffärer kallar sig någonting med antingen ”Rodolfo” (gärna Rudy) eller ”Valentino”. Det gäller att ta tillvara på det som ges, uppenbarligen.

Castellaneta ligger vid en ravin, landskapet är oerhört dramatiskt och vackert. I ravinen växer det lite allt möjligt. Några fikonträd, lite kapris, myrten, kaktusfikon, och annat smått och gott.

Går man omkring i gamla stan, eller rättare sagt i hela stan, så träffar man ofta på främst små gummor som säljer grönsaker, hemodlat vin, eller varför inte lite oliver. Det är ett bra sätt att träffa lite folk och dryga ut pensionen. Min svärmor gjorde likadant på sin tid. Vill man få tag på traditionella varor som vin cotto (”kokt vin” som används bla till julbaket) så är det till dessa signore man får ta sig.

Och stranden? Det visar jag en annan gång.

castellaneta 15

3 reaktioner till “Sommar i Puglia

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s