Bakverk · Barnvänligt · Jul · Sött och gott

Kanelkakor

kanelsnurror

Mördegskakor med smak av kanel och kardemumma, som gjorda för glöggbjudningar.

Jag såg dem flimra förbi i mitt facebookflöde från en blogg (Fredriks fika, han har goda grejer han) och tänkte att de där måste jag prova. Givetvis gjorde jag på mitt sätt, med en mördeg jag vet blir bra glutenfri, och så lade jag till kardemumma. Det är samma deg som till snurrkakorna.

Det går att använda margarin, även mjölkfritt, men då blir degen lite kladdigare, så man måste ha i lite mer mjöl.

Man behöver: 

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 4,5-5 dl mjöl (vetemjöl eller glutenfri mjölmix)
  • 1 ägg
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • Plus ett ägg till pensling
  • Strösocker
  • Kanel

Gör så här:

  • Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölet och sockret. Det blir ganska torrt. Tillsätt ägg och kardemumma och knåda ihop till en smidig deg.
  • Låt den vila i kylskåpet ca en halvtimme.
  • Ta fram degen och knåda den smidig men inte varm.
  • Dela degen i 2 bitar
  • Kavla ut den första biten försiktigt till en rektangel. Mjöla både bakbord och kavel så det inte fastnar. Lyft och vänd degen mellan kavlingarna, och strö lite mer mjöl under.
  • Arbeta snabbt så degen inte blir varm. Börjar den bli för kladdig, så måste den in i kylen igen.
  • Putsa till en någorlunda rektangulär bit, spillet blir barnen glada av att baka lite med.
  • Vispa ett ägg och pensla hela degen, rullen går ihop bättre så.
  • Strö över socker och kanel (snåla inte på kanelen!).
  • Tryck till med handen så att sockret och kanelen går ner lite i degen, annars fastnar det inte när du rullar.
  • Rulla från ena långsidan. Pensla lite ägg då och då på den delen av rullen som inte har kanel och socker på sig. Rulla ganska hårt, utan att degen spricker.
  • Pensla lite ägg i skarven när rullen nästan är klar så fastnar det bättre.
  • Lägg in rullen i kylen med skarven neråt.
  • Gör likadant med degklump nummer två.
  • Låt rullarna vila i kylen minst 30 minuter, gärna mer.
  • Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i ugnen på 200 grader ca 6 minuter.
Nygräddade
Nygräddade

 

 

Annonser

3 thoughts on “Kanelkakor

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s