Bakverk · Barnvänligt · Jul · Sött och gott

Saffranskakor

saffranssnurror 2
Spröda och fina sprider de en härlig doft av saffran.

Småkakor till glöggfikat! Jag älskar saffran, men eftersom vi ju har celiaki i familjen, och bullar lätt blir lite smuliga och torra, så gjorde jag saffranskakor till första advent. Med mandelmassa i… Behöver jag säga att de gick åt i ett nafs?

De är gjorda av en helt vanlig mördeg, samma jag använder till snurrkakorna och kanelkakorna. Småkakor kan man ju variera i all oändlighet bara man har en bra grunddeg. Det är verkligen inte svårt! Den här degen gör jag på glutenfritt mjöl (Schärs mjölmix), men originalet är för vanligt vetemjöl, så man tar det som passar en själv.

Det går att använda margarin, även mjölkfritt, men då blir degen lite kladdigare, så man måste ha i lite mer mjöl.

Man behöver: 

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 4,5-5 dl mjöl (vetemjöl eller glutenfri mjölmix)
  • 1 ägg
  • Plus ett ägg till pensling
  • 0,5 g saffran
  • ca 50 g mandelmassa

Gör så här:

  • Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölet och sockret. Det blir ganska torrt. Tillsätt ägg och saffran och knåda ihop till en smidig deg.
  • Låt den vila i kylskåpet ca en halvtimme.
  • Ta fram degen och knåda den smidig men inte varm.
  • Dela degen i 2 bitar
  • Kavla ut den första biten försiktigt till en rektangel. Mjöla både bakbord och kavel så det inte fastnar. Lyft och vänd degen mellan kavlingarna, och strö lite mer mjöl under.
  • Arbeta snabbt så degen inte blir varm. Börjar den bli för kladdig, så måste den in i kylen igen.
  • Putsa till en någorlunda rektangulär bit.
  • Vispa ett ägg och pensla hela degen, rullen går ihop bättre så.
  • Riv hälften av mandelmassan fint över degen. Riv direkt över degen, den klumpar ihop sig om du tar i den.
  • Tryck till med handen så att mandelmassan går ner lite i degen, annars fastnar det inte när du rullar.
  • Rulla från ena långsidan. Pensla lite ägg då och då på den delen av rullen som inte har mandelmassa på sig. Rulla ganska hårt, utan att degen spricker.
  • Pensla lite ägg i skarven när rullen nästan är klar så fastnar det bättre.
  • Lägg in rullen i kylen med skarven neråt.
  • Gör likadant med degklump nummer två.
  • Låt rullarna vila i kylen minst 30 minuter, gärna mer.
  • Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i ugnen på 200 grader ca 6 minuter.

 

 

saffranssnurror 1
Snart klara!

Och så till tricken:

Degen måste vara kall i varje steg. Kakan blir frasigare om fettet inte smälter förrän i ugnen, och så blir degen väldigt mycket mer lättarbetat om den är kall. Blir den minsta kladdig så ställ in den i kylen på en gång. Det tar tid, men det är det värt.

Kavla på silikonmatta med silikonkavel eller mellan bakplåtspapper. Mjöla pappret/kaveln/mattan försiktigt så degen inte fastnar. Detta är särskilt viktigt om du tänker fuska och inte ha iskall deg.

Det är särskilt viktigt att degen är kall innan den skärs, annars blir rullen platt. Rulla rullen lite mellan varje eller varannan skiva så att den håller formen. Skär med en vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

 

Advertisements

6 thoughts on “Saffranskakor

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s