Bakverk · Jul · Sött och gott

Valnötsmarsipan

Inte så snygga men vansinnigt goda!
Inte så snygga men vansinnigt goda!

Mitt favoritjulgodis alla kategorier. Det tar slut långt innan jul varje år.
Det tar lite tid, men är inte alls svårt. Hacka, blanda, rulla och doppa i choklad. Klart. Ungefär.

Man behöver:
200 g marsipan
75-100 g valnötskärnor
ca 2 msk mörk rom
200 g mörk choklad
Några droppar bittermandelolja

Gör så här:

  • Rosta valnötskärnorna lite försiktigt i en stekpanna.
  • Blanda med romen medan de fortfarande är varma, och låt dra minst en timme.
  • Grovhacka valnötskärnorna i mindre bitar och blanda med marsipanen. Tillsätt ett par droppar bittermandelolja för det där lilla extra.
  • Rulla marsipanmixen i rullar, ca 1,5 cm i diameter. Låt dem torka någon timme i rumstemperatur.
  • Skär rullarna i bitar, lika höga som de är tjocka.
  • Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad.
  • Doppa bitarna i chokladen, låt dem rinna av lite och ställ dem på antingen ett fint nät eller bakplåtspapper och låt dem stelna.
  • Om man vill kan man dekorera med små bitar av valnötter ovanpå varje liten pralin.
  • Försök låta bli att äta upp dem före jul!
Nydoppade
Nydoppade

Om man vill vara lite extra duktig kan man temperera chokladen. Då blir den så där knäckig och hård när den stelnar igen, och så förblir den blank och fin, Det brukar jag inte idas, men så här gör man för mörk choklad (alla choklader har sin egen temperatur):

Hacka hälften av chokladen och smält den försiktigt över ett vattenbad till 50 grader. Häll i andra hälften av chokladen, ta bort det från värmen och rör tills den smält. Låt chokladen sjunka i temperatur under omrörning till 27-28 grader. Värm sedan upp den igen till 31-32 grader. Nu är den klar att använda. OBS: det får absolut inte komma vatten i chokladen, inte ens vattenånga från vattenbadet, då blir nämligen chokladen missfärgad och kan även bli grynig.

Här kan du läsa mer om temperering.

 

7 reaktioner till “Valnötsmarsipan

  1. Hej! Jag tänkte göra dina Valnötsmarsipaner men hittar ingen bittermandelolja nånstans 😦 Går det bra utan????

    Gilla

Berätta vad du tycker!