Råvaror · Tillbehör

Peperoncinomarmelad

peperoncinomarmelad 9

Peperoncinomarmelad är starkt och härligt. Det passar perfekt till en ostbricka och är en trevlig gåbortspresent.

Det är inte alls svårt, men som med all konservering är det inget hastverk som får slarvas med.

När jag äntligen fick den berömda ändan ur vagnen att faktiskt göra det hade jag svägerskans hemodlade paprikor, och mina små, galet starka peperoncinofrukter till hands. Receptet är för lite mer ”normala” paprikor och pepparfrukter. Man tar det man har och rättar sig efter det.

Jag använde svägerskans hemodlade paprikor.
Jag använde svägerskans hemodlade paprikor.

Som vanligt när man tar vara på det naturen bjuder så beror slutresultatet på råvarans kvalitet, vatteninnehåll, med mera. Det blir olika varje gång helt enkelt. Man måste smaka och våga justera lite på egen hand.

Originalreceptet säger:

  • 200 g pepparfrukt
  • 800 g paprika
  • 500 g socker
  • en nypa salt
  • 50 ml rödvin

Själv gjorde jag en fjärdedel av receptet, dvs på 50 g pepparfrukt och 200 g paprika. Det blev en liten burk, och det räcker länge länge.

Så här gör man:

  • Skölj paprikan och pepparfrukten och dela i mindre bitar.
  • Lägg paprikan och pepparfrukten i en kastrull och häll på socker, salt och vin.
  • Koka upp och låt det puttra i nästan en timme under lock, tills grönsakerna är mjuka och nästan lite sönderkokta. Släpp ut lite ånga då och då, men det måste finnas kvar lite vätska, annars blir slutresultatet alldeles för tjockt.
  • Passera uppkoket i en grönsakspasserare. Det är ett jobbigt jobb, och det ska inte fuskas med. Man ska liksom pressa ur allt fruktkött som finns på skalen, så man ska inte sluta för tidigt. Skrapa av passeringsskivan undertill. Man vill ha med allt fruktkött!
  • Smaka av din marmelad. Om den är galet stark, så koka några till paprikor och passera dem med. Om den inte alls är stark, gör samma sak med några pepparfrukter till. Som sagt: allt beror på hur starka pepparfrukter man hittar, och det kan variera mellan sorter, säsong, mm.
  • Om marmelladen är väldigt lös så koka upp den igen tills den tjocknar. Min blev alldeles för tjock, så jag fick lägga till lite vatten och koka lite till.
  • När man kan dra en sked genom marmeladen och den inte går ihop på direkten är den klar.

Häll upp på sterila, gärna  heta, burkar. Fyll dem ända upp, sätt på locket och vänd dem upp och ner. Då bildas oftast ett vakuum och burkarna blir hermetiskt tillslutna utan att man behöver koka dem.

Klart!
Klart!

 

Annonser

2 thoughts on “Peperoncinomarmelad

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s