Fisk och skaldjur · Lyx · Secondo piatto/segundo plato · Tapas och smårätter

Chili- och honungsmarinerade fiskspett

fiskspett 3En delikatess. Fräscht och lättlagat, perfekt för en festmiddag på tu man hand eller med vännerna kring ett bord med tapas och smårätter.

Man kan även göra ett litet spett per person och servera som en varm förrätt!

Man marinerar sin fisk i  honung, chili, ingefära och lime. Så steker man spetten i stekpanna eller i ugn, serverar med potatis eller en krispig sallad. Svårare än så är det inte!

Marinera fisken i en skål
Marinera fisken i en skål

Till två kan man ta:

  • 100g laxfilè
  • 10 st skalade räkor, helst råa, ganska stora.
  • 200g vit fiskfilé med fast kött. Jag gillar marulk, men den är ju rödlistad. Kummel passar bra.

Till marinaden: 

  • 2 tsk honung
  • 1 knapp msk olivolja
  • Lite chili/pepparfrukt. Men bara lite.
  • saften av en lime
  • ca 5 cm färsk ingefära
  • lite salt
Fisk på pinne
Fisk på pinne

Gör så här:

  • Skala räkorna.
  • Skär fisken i bitar, ca 2 x 2 cm
  • Blanda honung, olja, lime och pepparfrukten i en skål .
  • Skala och riv ingefäran fint. Krama ur saften ur den rivna roten och blanda i marinaden.
  • Salta försiktigt.
  • Blanda fisken och marinaden i en skål. Låt marinera minst 30 minuter.
  • Trä fiskbitarna på ett par spett. Jag använder korta spett så det blir 2-3 st per person.
  • Stek dem i lite olja, först på hög värme så de får färg runt om, sedan på svagare värme så fisken blir genomstekt.
  • Passa så inte honungsmarinaden bränns i pannan.
  • När det är klart, servera med ett friskt vitt vin och en god sallad. Kanske med lite ris eller pressad potatis till.
Stek försiktigt så honungen inte bränns
Stek försiktigt så honungen inte bränns

Och så några råd:

  • Finns det bara frysta ”vanliga” räkor att få tag på, så skär fisken i lite mindre bitar. Annars riskerar räkorna bli överkokta och sega. Eller hoppa äver dem och lyxa till det med pilgrimsmussla!
  • Man behöver en vit fisk med fast kött, annars trillar den isär. Då är ju marulk perfekt, men den är ju som sagt rödlistad, så det är nog bra att byta ut den mot en annan. Fråga i en seriös fiskaffär om du har en i närheten.
  • Behöver jag säga att fisken ska helst vara färsk och av hög kvalitet?
  • Man kan inte skära fisken i pyttebitar, då faller bitarna isär när man trär dem på spetten.
  • Man kan steka i ugnen också, på 230 grader, men de blir inte riktigt lika bra då. Grillen, däremot, funkar toppen!
  • Var försiktig med pepparfrukten. Hettan ska bara anas i bakgrunden, annars tar den helt över fisksmaken, och det är ju synd om man köpt fin, dyr kvalitetsfisk!
  • Om man inte ids blanda så mycket själv, kan man byta ut honungen, oljan och pepparfrukten mot sweet chilisås.
Advertisements

8 thoughts on “Chili- och honungsmarinerade fiskspett

  1. Vi provade det här idag, hoppades att det skulle kunna ändra barnens fiskvägran för till och med jag som inte heller gillar fisk tyckte det lät och såg gott ut. Tvyärr var det bara sura miner från de små men maken tyckte det var jätte gott 😀

    Gilla

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s