Barnvänligt · Basrecept · Dryck

Apelsinsaft

Apelsinsaft i blåmönstrad flaska.
Apelsinsaft i blåmönstrad flaska.

Jag fick en back obesprutade apelsiner av svägerskan i helgen. Några fick bli saft. Härligt orange saft.

Receptet är i princip samma som till citronsaft, och det är precis lika enkelt.

Till en knapp liter saft kan man ta:

  • 500g apelsiner. Eller: ta några till, men bara skalet på de extra apelsinerna. Ta gärna med en och annan blodapelsin för färgens skull.
  • En citron.
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 1 msk citronsyra (kan uteslutas).

Gör så här:

  • Tvätta apelsinerna och citronen i varmt vatten. Skrubba ordentligt så eventuellt vax och annan smuts försvinner.
  • Skala alla apelsiner och citronen med potatisskalare. Försök att inte få med det vita.
  • Blanda skalet med sockret och citronsyran. Nu kan det gärna få stå någon timme och safta ur.
  • Koka upp vattnet och häll över sockerblandningen. Rör ordentligt.
  • Låt det svalna.
  • Pressa ur citronen och halvkilot apelsiner, gärna en och annan blodapelsin. Tar du fler än ett halvkilo så blir det gärna för mycket saft och för lite socker. Man behöver en hög koncentration av socker för konserveringens skull. Ät upp de andra om du tog fler.
  • När sockerblandningen är sval, häll i apelsinsaften. Rör ordentligt så sockret löser sig.
  • Sila i finmaskig sil, och häll på en absolut ren och steril flaska.
  • Klart!
Advertisements

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s