Lyx · Tillbehör · Vegetariskt

Kronärtskocka och potatis i ugn

kronärtskocka potatis 4

Nu är det vår igen, och kronärtskockorna är i högsäsong. Jag bor ju mitt  bland skockfälten, och här tillagas de på alla möjliga sätt.

En av mina nya favoriter är att skiva den tunt och ugnsbaka den tillsammans med potatis. Det blir oväntat gott och passar lika bra till fisk som till kött, och faktiskt även som huvudrätt i sig.

Gör så här:

  • Putsa kronärtskockorna och skär den i tunna skivor (se nedan)
  • Skala och skiva potatisen
  • Smörj en ugnssäker form med lite olivolja
  • Lägg ett lager potatisskivor i botten. Salta lätt.
  • Lägg ett prydligt lager kronärtskockor över potatisen
  • Salta, peppra (hoppa inte över pepparen), och strö över ett generöst lager riven parmesanost, men utan att täcka skockorna.
  • Lägg över ett sista lager potatis. Detta lager kan vara glesare och behöver inte alls täcka ordentligt.
  • Ringla över ganska generöst med olivolja. Originalreceptet säger ett halvt glas olja till två personer, men det är verkligen för mycket om ni frågar mig.
  • Häll på lite vatten i hörnen och skaka formen lite så det rinner in mellan potatisarna.
  • Salta och strö över lite mer ost.
  • Grantinera ca en timme i ugnen på 200 grader.

 

Putsa kronärtskockorna så här: 

  • Skär av stjälken men lämna ungefär 4 cm. Ta bort de yttre, hårda bladen tills de inre och lite mjukare kommer fram. Snärta av dem genom att vika dem utåt.
  • Ta sen och skär bort toppen på de bladen som är kvar med en vass kniv. Jag skär rakt av med en stor förskärare, utan krusiduller.
  • Nu är det dags att ta bort den nedre delen av de yttre bladen. Putsa bort det gröna på undersidan av skockan och ta även bort det yttersta träiga av stjälken. Använd en vass liten skalkniv.
  • Skär skockorna på hälften.
  • Lägg varje rensad skocka i ett vattenbad där du klämt i minst en citron. Låt citronen ligga med i vattnet. Kronärtskockor oxiderar väldigt snabbt och blir fula annars.
  • Ta upp en halva i taget och dela den på mitten. Skär ur ”skägget” i botten på varje skocka. Ta även bort de inre små bladen, särskilt om de är lite hårda och taggiga.
  • När potatisen är uppskivad och lagd i formen, är det dags att skära skockorna. Ta en kvartsskocka i taget och skär den i skivor med en förskärare. Det blir fyra-fem skivor på varje kvartsdel.
Fyra färdigrensade och en orensad
Fem färdigrensade och en orensad

Hur mycket behöver man?

Till två tar jag fyra ganska stora potatisar och två skockor. Det blir ganska mycket mat, så man behöver ingen rejäl köttbit för att bli mätt. Sen beror det ju på hur stora skockorna är man får tag på. Här kan de mäta 15-20 cm i omkrets om man hittar riktigt stora och fina.

Här finns fler recept med kronärtskocka:

Judiska (friterade)

Romerska (kokta med mynta)

Annonser

One thought on “Kronärtskocka och potatis i ugn

Berätta vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s